Ce se întâmplă cu cei 21 de milioane de cetățeni europeni afectați atât de automatizare, cât și de criza COVID 19, cum a schimbat pandemia felul în care muncim și ce abilități trebuie să dezvoltăm, pentru a ține pasul cu o lume a muncii în continuă schimbare au fost întrebările care și-au găsit răspuns în întâlnirea de debut a proiectului WorkTransitionCEE – proiect cofinanțat de Uniunea Europeană care aduce împreună șase parteneri sociali reprezentativi din Europa Centrală și de Est, (Concordia (RO), BNS (RO), MGYOSZ (HU), VASAS (HU), RUZ (SK), NKOS (SK).
Printre paneliști s-au numărat David Timiș, reprezentant al Global Shapers Brussels Hub, WEF care a vorbit despre Viitorul Muncii în Era Automatizării și Ion Moldoveanu – Chief Technology Officer pentru Deutsche Bank cu o prezentare detaliată a Viitorul muncii în Europa Centrală și de Est. Julianne Bir, Director politicii sindicale pentru Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) și Maxime Cerruti, Director al Departamentului Afaceri Sociale Business Europe (BE) au prezentat detalii și recomandări pentru implementarea la nivel local a prevederilor din „Framework on Digitalization„, iar Tatjana Babrauskienė, membru al Comitetului Economic și Social European a vorbit despre nevoia urgentă de cooperare pentru a da formă unei redresări verzi și digitalizate.
Participanții la proiect au avut ocazia să-și prezinte echipele, să împărtășească obiectivele pe termen mediu și lung și să adreseze întrebări paneliștilor privind implicarea lor în redresarea socială post COVID 19, cât și de bune practici pentru viitorul muncii în contextul automatizării.
Până în 2030, 51 de milioane de persoane din Uniunea Europeană vor fi afectate de digitalizare, iar 21 de milioane dintre ele vor avea nevoie de o reconversie totală. „Dialogul social reînnoit pentru noua lume a muncii.
„Tranziții de locuri de muncă și digitalizare în două sectoare industriale din țările din Europa Centrală și de Est – România, Ungaria, Slovacia – Proiectul WorkTransitionCEE ” va încerca să înțeleagă și să dezvolte soluții și politici a-i sprijini pe cei responsabili pentru construirea unei tranziții sustenabile și pentru a-i ajuta pe cei afectați.
Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Comisia Europeană și Uniunea Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul informației.