Poziția vine în contextul măsurilor fiscale discutate de Guvernul României pentru a adresa problemele legate de datoria publică și deficitul în creștere al bugetului de stat.
Companiile pe care le reprezentăm înțeleg nevoia de a finanța în mod adecvat statul român și consideră că România trebuie să facă eforturi pentru a ieși din procedura de deficit excesiv și pentru a reduce serviciul datoriei publice. Cu toate acestea, considerăm că este inoportun ca la jumătatea anului Guvernul să transmită contribuabililor că are probleme mari în a se încadra în veniturile prognozate – după unele estimări deficitul fiind mai mare decât cel prognozat (4,4%), cu mai mult de 2%.
Este cu atât mai problematic cu cât Consiliul Fiscal a avertizat încă la finele anului trecut că bugetul pe anul 2023 este construit pe venituri supraestimate și cheltuieli subestimate și, ca urmare, anticipa un deficit cash de 5,7% din PIB. Toate acestea se întâmplă concomitent cu o încetinire economică, instituțiile internaționale prognozând o creștere în jurul a 3%, față de 4,7% anul trecut. Un pachet de măsuri inadecvat, amplu și introdus peste noapte va crea probleme considerabile sectorului privat.
În așteptarea măsurilor concrete – și solicităm Guvernului să le facă publice cât mai repede – această scrisoare are rolul de a puncta câteva aspecte de natură principială care nu pot lipsi din această dezbatere.