Dialog pentru Dezvoltare

Concordia vrea consolidarea dialogului social. Află de ce este atât de important.

 

Tipuri de dialog social

Bipartit

între reprezentanții angajaților și cei ai angajatorilor, între sindicate și patronate. Poate lua forma negocierilor colective, a co-determinării sau a consultării pe decizii. Acest tip de dialog poate avea ca finalitate contracte colective de muncă, schimbări de politici ale companiilor și acorduri (tran)sectoriale.

Tripartit

această formă include participarea autorităților și a altor entități publice, pentru a discuta politici publice economice și sociale. El este atât instituționalizat, dar și informal, în cazuri în care e nevoie de contribuția autorităților, sindicatelor și patronatelor. În urma acestor negocieri, se pot modifica standardele naționale și internaționale în muncă, codul muncii sau alte legi politici publice.

Beneficiile dialogului social

Pentru angajați

  • Dialogul social ajută la îmbunătățirea condițiilor de muncă, la schimbarea unor politici în cadrul companiilor sau sectoarelor și are greutate datorită faptului că este o negociere oficială și legitimă
  • Crește participarea democratică și le dă dreptul să participe la luarea deciziilor
  • Oferă protecție angajaților care pot să își exprime problemele, îngrijorările și cererile fără frica de discriminare.

Pentru angajatori

  • Atunci când angajații sunt ascultați și consultați în găsirea unor soluții, aceștia sunt mai mulțumiți și mai motivați, ceea ce duce la un randament mai bun și la o fidelitate mai mare față de angajator.
  • Managementul conflictelor este mult îmbunătățit, dacă acestea sunt discutate de la egal la egal, cu transparență și onestitate. Chiar dacă rezultatul nu este cel dorit întotdeauna, procesul este perceput ca fiind mai corect și oprește escaladarea unor probleme.

Pentru Guverne

  • Îmbunătățirea procesului democratic. Dialogul social reprezintă o formă incluzivă și democratică de a lua decizii și în acest fel pot fi soluționate provocările ce pot afecta pacea socială.
  • Creșterea legitimității. Dacă statul ia decizii fără consultarea patronatelor și a sindicatelor, acestea pot duce la blocaje. Dacă procesul legislativ este susținut de dialog, adoptarea și implementarea măsurilor se poate face mai ușor și mai eficient pentru toți cei implicați.

Confederațiile Patronale

Confederațiile patronale sunt singurele structuri asociative ale mediului privat cu legitimitate dobândită spre a fi consultate de autorități în procesul legislativ, precum și cu dreptul legal de a negocia contracte colective de muncă și de a iniția propuneri legislative.

Confederațiile patronale sunt organizații autonome, fără interese politice sau economice, constituite pentru apăra și promova interesele membrilor săi.

Sindicatele

Sindicatele sunt organizații legitime constituite de către salariați pe baza dreptului la libera asociere, în scopul promovării intereselor lor profesionale, economice și sociale, precum și al apărării drepturilor individuale si colective. Alături de patronate, sindicatele sunt consultate în procesul legislativ și au dreptul legal să negocieze contracte colective de muncă și să inițieze propuneri legislative.