Context

Trăim provocările unui nou val al revoluției industriale, numită industria 4.0, care creează deja schimbări rapide ce acoperă diverse tipuri de industrii și de sectoare economice.

Similar revoluțiilor industriale anterioare, această transformare reașază eșafodajul producției moderne, care devine una "digitală", "inteligentă". Centrată în jurul noilor tehnologii cum ar fi inteligența artificială (AI), robotica, internetul obiectelor (IoT), analiza datelor, automatizarea proceselor etc, Industria 4.0 duce la apariția de noi industrii și tehnologii, creează noi modele de afaceri și de valoare adăugată.

Provocări

În ultimele trei decenii, PIB-ul României a crescut de aproape 8 ori, ajungând la aproximativ 285 miliarde de euro în 2022. Totodată, țara a înregistrat a doua cea mai rapidă convergență în UE de la aderare. În ciuda acestei creșteri, economia și societatea românească se confruntă cu o serie de provocări și caracteristici structurale care pun în pericol creșterea și bunăstarea pentru următoarele decenii. Productivitatea din economie, deși în creștere, înregistrează decalaje față de media europeană și față de economii comparabile, precum cele ale Cehiei, Ungariei sau Poloniei, mai ales în sectorul industrial, esențial pentru avansul tehnologic și pentru creșterea complexității economiei.

Apel la acțiune

Cum deblocăm potențialul economic al erei digitale și cum asigurăm tranziția către o economie verde, cu valoare  adăugată și inovare crescute, orientată spre export și competitivă la nivel regional și mondial? Cum maximizăm potențialul economic, dar mai ales cum reducem riscul de a rămâne în urmă în raport cu regiunea?

Confederația Patronală Concordia, în parteneriat cu Banca Comercială Română, vă propune o serie de dezbateri în diverse orașe din țară cu scopul de a identifica măsuri relevante sectorial și transversal, care să adreseze adoptarea noilor tehnologii pentru creșterea competitivității și productivității companiilor din România, de la întreprinderile mici până la marile companii.

Raport  “Valoarea adăugată în economia românească”

Concordia a inițiat un dialog cu privire la potențialul economic al României în procesul de tranziție către o economie verde și digitală, cu valoare adăugată și inovare crescute, orientată spre export și competitivă la nivel regional. În acest scop vă propune o analiză care va seta cadrul pentru dezbaterile pe care le va organiza în cadrul proiectului “Industrii inteligente”, cu scopul de a realiza ulterior documente specifice cu recomandări și soluții concrete, aplicabile în câteva dintre sectoarele economice și care reprezintă cheia de boltă în procesul de transformare a economiei românești.

Citește rezumatul

Activitate

Conferință 15 noiembrie 2023

Industrii inteligente: cum creăm valoare adăugată în România

Industria românească a dovedit o remarcabilă putere de reinventare în ultimii ani. Companiile românești simt deja presiunea dublei tranziții (verde și digitală), precum și nevoia de a investi și inova în continuare. Inovația, tehnologia, capacitatea de producție, productivitatea și costul muncii, decalajele regionale și reglementările internaționale vor juca un rol cheie în creșterea valorii adăugate a economiei românești și pentru viitorul industriei. 

Acestea sunt câteva din întrebările care stau la baza parteneriatului strategic dintre Concordia și BCR, care vă invită la o dezbatere despre cele mai bune soluții pentru viitorul industriei și creșterea valorii adăugate. 

Locație: Muzeul Imersiv al Noilor Arte (MINA), un spațiu unic în România ce oferă o experiență interactivă inedita, suma intersecțiilor dintre artă, tehnologii emergente ca mediu de creație, educație și dezvoltare de noi competențe digitale. Spațiul se află într-o clădire renovată, înființată în 1970 și care a reprezentat prima fabrică de calculatoare românești, ICE Felix.

Adresa: George Constantinescu 2-4, București, Sector 2

Data: 15 noiembrie 2023, 18:00

Speakers

Dan Șucu

Președinte Confederația Patronală Concordia

Sergiu Manea

CEO Banca Comercială Română

Bogdan Cernescu

Head of Corporate Banking, Banca Comercială Română

Valeriu Trip

Fondator al companiei Valtryp

Dana Ciriperu

Redactor-Șef Adjunct Ziarul Financiar

Radu Burnete

Director executiv Confederația Patronală Concordia

Agenda evenimentului

 • 18:00Înregistrare participanți
 • 18:30Cuvânt de deschidere

  Dan Șucu, Președinte Confederația Patronală Concordia

 • 18:40Prezentare “Tendințele viitorului”

  Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română

 • 19:00Prezentare “Valoarea adăugată în economia românească”

  Radu Burnete, Director executiv Confederația Patronală Concordia

 • 19:15Fireside chat “Industrii inteligente”
  Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking, Banca Comercială Română
  Valeriu Trip, Antreprenor & fondator al companiei Valtryp, Oradea
  Moderator: Dana Ciriperu, Redactor-sef adjunct Ziarul Financiar