04 noiembrie 2024
Activitate proiecte
Clujul trebuie să fie de departe cel mai important centru regional din România
Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, a vorbit în deschiderea conferinţei „Industrii Inteligente”, un proiect Concordia realizat cu sprijinul BCR şi ZF.
Prea multe lucruri se întâmplă doar în centru. Experienţa ne arată că sunt foarte importante şi hub-urile regionale, trebuie dezvoltate hub-uri importante, pentru că şi foarte multe lucruri din dialogul cu politicienii trebuie să se întâmple în regiuni, nu doar în centrală. Iar Clujul, din punctul meu de vedere, trebuie să fie de departe cel mai important centru regional. Mediul de afaceri are nevoie de dumneavoastră”, a spus Dan Şucu, în încheierea discursului de deschidere a conferinţei.
El a vorbit despre asociaţii de business, despre mediul de business actual din România şi despre reglementări de la nivel european şi naţional. Ce a mai spus Dan Şucu:
Cumpărasem de la FPS, Fondul Proprietăţii de Stat, la licitaţie pachetul de 40% la două fabrici mari din România. La 30 şi ceva de ani aveam ambiţia să fim cel mai important producător de mobilă al României şi exportator. La licitaţie, era un munte de bani care trebuia plătit în 5 ani de zile. Un contract extrem de împovărător. Un risc mare pentru cineva de 60, dar la 30 vezi lucrurile diferit.
După ce am semnat contractul, m-am dus normal şi în Asociaţia Producătorilor de Mobilă să văd ce se întâmplă acolo, cum ne putem apăra interesele. Era normal? Da, eram vreo 100 de societăţi comerciale acolo când vine un director din Ministerul Industriei Lemnului, exista Industria Lemnului ca minister în perioada respectivă. Dânsul a vorbit cam o oră către toţi directorii de întreprinderi care mai erau încă de stat. Cum pot să-şi cumpere fabrica, fără să plătească niciun ban. Nu prea mi se părea că locul meu e acolo şi mi-am promis să nu mai aud de mediul asociativ pe următorii ani ai mei de om de afaceri.
Nu mi-am păstrat promisiunea. La 8 ani distanţă, între timp, societatea mea devenise şi cel mai mare retailer de mobilă al României într-o integrare verticală. Şi am participat la înfiinţarea Asociaţiei Marilor Retaileri tot pe ideea de a putea să ne protejăm cât de cât interesele, pentru că birocraţia devenea, după cum bine ştiţi, din ce în ce mai prezentă, mai puternică, mai intrusivă, mai gurmandă.
Am reuşit să oprim multe din iniţiativele stupide. Nu pe toate, dar am înţeles atunci cât de important este mediul ăsta asociativ şi am mers mai departe cu tot ce am putut să fac. Haideţi să vă dau un exemplu foarte clar cu ce se întâmplă acuma dacă nu eşti parte dintr-un mediu asociativ corect, dintr-o asociaţie corectă. Toată mass-media vuieşte de situaţia de la Nordis, de tot ce se întâmplă cu avansurile. E un caz normal care se întâmplă destul de des atunci când lucrurile nu sunt conduse normal într-o societate. Nu există o asociaţie puternică a dezvoltatorilor imobiliari.
Ce se va întâmpla este că birocraţia va folosi această ocazie pentru a-şi întări puterea, pentru a interveni în limitarea avansurilor, în limitarea posibilităţilor de afaceri în domeniul respectiv. Şi cei care vor avea de plătit vor fi exact dezvoltatorii care îşi văd de treabă, exact cei care se bazează pe ideea de un avans ca să îşi păstreze preţurile sub control. Exact zona care ar trebui să fie încurajată va fi cea oprimată. De ce? Pentru că noi nu ne apărăm interesele. Pentru că uităm că tot ce am construit până acuma sau ce vom construi de aici încolo trebuie şi apărat.