Radu Burnete, Directorul executiv Concordia, explică situația salariului minim pentru angajatori și propunerile Concordia vizavi de creșterea acestuia în 2023:

Ministerul Muncii a publicat în consultare publică Hotărârea de Guvern prin care salariul minim pentru anul 2023 va crește la 3000 de lei. Așa cum am spus și în discuțiile oficiale cu Guvernul României susținem această creștere în măsura în care ea este însoțită de o scădere a poverii fiscale pe muncă pentru toți salariații din România. Au fost astfel de propuneri pe care nu le vedem reflectate în HG și sperăm că ele vor fi discutate săptămâna viitoare așa cum am agreat cu Guvernul. Propunerea noastră a fost ca pentru primii 450 de lei salariații să nu datoreze contribuții sociale indiferent de venituri, nu doar cei care sunt remunerați la nivelul salariului minim. Dacă această măsura ar fi aplicată într-o manieră discriminatorie, doar celor cu salariul minim, ar crea multiple probleme în practică prin inducerea unor praguri artificiale la depășirea salariului minim cu efectul comprimării salariaților în zona acestuia.

Este un moment oportun să reducem povara fiscală pe muncă. O astfel de măsură poate deveni neutră pentru bugetul de stat prin extinderea bazei de impozitare, combaterea plăților la gri și la negru care sunt endemice în anumite sectoare de activitate și prin plafonarea contribuțiilor sociale la un nivel rezonabil pentru a reduce tentația de a evita plata lor prin forme de mascare a muncii în alte tipuri de relații juridice. Pe subiectul reducerii plăților la negru și la gri aș puncta că așteptarea noastră este sancționarea drastică a celor care fac asta și controale mai bine țintite. Nu susținem măsurile de creștere a fiscalității ca impozitarea excesivă a muncii part-time pentru că ele creează inechitate acolo unde autoritățile ar trebui să fie de fapt mai eficiente în control.

Închei cu o referire tot la povara fiscală. Înțelegem necesitatea creșterii salariului minim în contextul economic actual, dar este la fel de important să avem grijă la costurile companiilor care pierd din competitivitate datorită costurilor foarte mari cu energia. Noi ne uităm la peisajul întreg. Propunerea noastră aduce un beneficiu net angajaților cu un cost suportabil pentru majoritatea companiilor și care poate avea un impact redus asupra finanțelor publice în condițiile explicate anterior.

Puteți consulta analiza pe care se întemeiază poziția Concordia în documentul de mai jos:

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.