Președinții și directorii generali ai federațiilor membre BusinessEurope s-au reunit săptămâna trecută la Budapesta, la invitația MGYOSZ, federația membră BusinessHungary, pentru a discuta cu guvernul ungar prioritățile de afaceri ale Uniunii Europene în perioada Președinției viitoare a Ungariei la Consiliul Uniunii Europene. Oficialii BusinessEurope s-au intâlnit cu Tamás Sulyok, Președintele Ungariei și au schimbat puncte de vedere cu Màrton Nagy, Ministrul pentru economie națională al Ungariei și Enrico Letta, autorul recentului raport despre Piața Unică Europeană.

Într-o lume marcată de tensiuni geopolitice în creștere, Europa trebuie să relanseze politicile UE pentru a adresa decalajul său tot mai mare de competitivitate, dacă dorește să rămână o ancoră a păcii, prosperității, securității și stabilității și să continue să sprijine Ucraina, implicând activ actorii economici europeni în reconstrucția sa. Este imperativ ca instituțiile UE să convină asupra unei agende strategice pentru UE în perioada 2024-2029, care să pună în aplicare noul Acord European privind Competitivitatea, după cum a solicitat Consiliul European în aprilie 2024. Acesta este mesajul BusinessEurope, care reprezintă 20 de milioane de companii, la trei săptămâni după alegerile europene și cu câteva zile înainte de începerea Președinției ungare a Uniunii Europene.

Președintele BusinessEurope, Fredrik Persson:

„Acum este timpul sa activăm noul pact al competitivității europene, care va asigura premisele pentru ca Uniunea Europeană sa rămână alegerea companiilor de succes, capabile să creeze locuri de muncă de calitate, ca parte a tranziției către economia sustenabilă și digitală. Aceasta va necesita o relansare a politicilor UE, cu următoarele priorități, pentru a doua jumătate a anului 2024: reducerea exceselor de reglementare în cadrul unei piețe unice bine integrate, o autonomie strategică deschisă a UE și o strategie industrială ambițioasă care să completeze Pactul Verde (Green Deal), inclusiv o soluție structurală pentru diferența de cost al energiei dintre UE și principalii noștri concurenți. Piața unică este un atu esențial pentru industria europeană, atunci când concurăm la nivel mondial. Liderii UE ar trebui să profite de impulsul creat de raportul Letta pentru a reporni piața noastră unică și a îmbunătăți productivitatea”.

Directorul Executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete:

„Mesajul companiilor europene este simplu. Nu fac față competiției globale cu China și America pentru că, în Europa, energia este mai scumpă, nivelul de reglementare, mai mare, piața este mai fragmentată și politica industrială europeană are obiective mari, generale și resurse puține. Avem nevoie de mai multă Europa, nu mai puțină, dar de mai multă Europa altfel decât până acum. Dacă nu schimbăm radical direcția și nu facem din nou Uniunea Europeană o destinație atractivă pentru a dezvolta afaceri, peste 5 ani va fi prea târziu să mai recuperăm în competiția globală”.

Declarația integrală a Consiliului Președinților BusinessEurope poate fi consultată aici.

Confederația Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel național, care aduce împreună firme cu peste 350.000 de angajați din 17 industrii esențiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României. Pentru mai multe detalii, vizitati www.concordia.ro.

BusinessEurope este cea mai importantă organizație care militează pentru dezvoltare economică și competitivitate la nivel european, reprezentând interesele companiilor de pe continent în temele majore care le influențează performanța. Partener social recunoscut, BusinessEurope reprezintă interesele mediului de afaceri din 36 de țări europene, prin confederațiile naționale afiliate. Confederația Patronală Concordia este membru al BusinessEurope din anul 2019 și singurul reprezentant al angajatorilor din România în cadrul organizației europene.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.