Confederația Patronală Concordia a devenit singurul membru român al Business at OECD (BIAC), o organizație internațională a mediului de afaceri, care reprezintă peste 7 milioane de companii de toate mărimile și are ca scop promovarea pieței libere și a creșterii generate de sectorul privat. De 50 de ani BIAC reprezintă vocea oficială a mediului de afaceri în fața OCDE, oferind perspective și analize pe o gamă largă de subiecte economice globale și politici internaționale.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională interguvernamentală, la care România își dorește să adere încă din 2004. De aproape 60 de ani, OCDE identifică, diseminează şi evaluează aplicarea politicilor publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global. Activitatea sa este orientată pe patru direcții prioritare: stabilirea încrederii în piață prin eficientizarea şi nivelarea mecanismelor care o fac să funcționeze, îmbunătățirea şi consolidarea politicilor fiscale naționale, promovarea inovației în economie şi valorificarea capitalului uman prin capacitarea forței de muncă. Cei 37 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 24) sunt state dezvoltate, deținând peste 70% din producția şi comerțul globale şi 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe. Aderarea României la OECD reprezintă un obiectiv major al politicii externe de la București, iar candidatura din 2004 a fost reînnoită în 2012, 2016 şi 2017. Concordia susține pe deplin acest demers.

Criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească România pentru a deveni membră OCDE vizează funcționarea unei economii de piață și a unei democrații funcționale. Spre exemplu, una dintre problemele care împiedică aderarea României este Guvernarea Digitală, care pune  în centrul său utilizarea tehnologiilor digitale ca parte integrantă a guvernării. Aceasta reprezintă ansamblul actorilor guvernamentali, ONG-uri, mediul de afaceri sau simplii cetățeni care susțin elaborarea și accesul la date, servicii și conținut digital.

BIAC, organizația la care noi am aderat, reprezintă opinia mediului de afaceri în fața forului internațional și își aduce contribuția la politicile și normele dezvoltate de acesta. Concordia va fi prima organizație care reprezintă România în acest for și poate să ajute la conectarea țării la mediul internațional și să susțină eforturile de aderare la OCDE.

OCDE este un club important al aliaților săi din NATO și UE unde România nu este încă membră. Apartenența la acest club i-ar aduce o recunoaștere implicită a statutului de economie dezvoltată funcțională, cu impact asupra încrederii investitorilor. În plus, România ar putea beneficia de expertiză în domeniul politici economice și sociale pentru consolidarea guvernanței naționale.

Statutul de membru la BIAC consolidează poziția Concordia de cea mai puternică voce a mediului de afaceri și a intereselor economice ale României la nivel european și internațional – deja membră la BusinessEurope, cea mai mare organizație a mediului de afaceri din Bruxelles și partener de dialog social la nivel european și International Organization of Employers (IOE), vocea angajatorilor la nivel internațional și la Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Aducem împreună peste 1.500 de firme, mici și mari, din cele mai importante sectoare ale economiei, și peste 300.000 de angajați.

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.