În contextul preluării guvernării de către cabinetul condus de Marcel Ciolacu, echipa Confederației Patronale Concordia a analizat programul de guvernare propus. Declarația președintelui Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, privind propunerile din programul de guvernare: 

Din partea Confederației Patronale Concordia aș vrea să îi mulțumim fostului prim-ministru Nicolae Ciucă și echipei sale pentru cooperarea din timpul mandatului și să-i urăm succes noului prim-ministru, Marcel Ciolacu și guvernului său. Concordia va rămâne un partener de dialog pentru Guvernul României și așteptăm să avem cât de curând o primă întâlnire de lucru.

Sprijinim abordarea din noul program de guvernare centrată pe investiții, creșterea productivității și a valorii adăugate în economie. Suntem de acord că uneori sunt necesare programe guvernamentale în acest sens, dar alteori tot ce trebuie să facă statul este să lase companiile și antreprenorii să-și facă treaba fără să-i încurce, adică mai puțină birocrație, mai multă predictibilitate, un aparat de stat eficient, justiție rapidă și corectă, autorități de control și reglementare care să nu-și depășească atribuțiile, infrastructură publică pusă la punct.

Programul de guvernare punctează că este esențial să ne uităm la forța de muncă. De acord! Avem de lucrat la disponibilitatea ei, locală sau din afara țării, precum și la competențele care vor crește competitivitatea firmelor noastre. Programul nu vorbește și despre reducerea impozitării muncii, un lucru pe care l-am cerut în repetate rânduri. De-a lungul timpului ni s-a precizat mereu că pentru a putea scădea impozitarea muncii trebuie crescută impozitarea capitalului, dar nu au urmat clarificări sau ipoteze de lucru care să fie discutate. Înainte de a ne pune problema impozitării suplimentare a capitalului, ne-am dori o verificare a eficienței cu care sunt cheltuiți banii pe care îi plătim deja.

Educația a devenit recent un punct focal pentru publicul larg și pentru politicieni. Haideți să vedem cum asigurăm românilor educația de care au nevoie în secolul XXI.

Se vorbește constant despre reforme fiscale de amplitudine, dar observăm că ele nu sunt abordate în programul de guvernare, așadar este neclar dacă noul guvern nu și le propune sau a preferat să nu deschidă acum subiectul. Nu dorim ca astfel de măsuri să fie luate prin ordonanțe de urgență, ci în urma unor discuții așezate, mai ales că Ministerul Finanțelor a publicat și recentul raport al Băncii Mondiale despre sistemul fiscal românesc. Avem și o serie de obligații asumate prin PNRR. Cel mai mult, însă, avem nevoie de predictibilitate, și nu este o vorbă goală.

În ceea ce privește salariile și veniturile, am spus-o mereu, împărtășim obiectivul creșterii veniturilor cetățenilor țării noastre. Unele zone ale țării au ajuns deja la media europeană sau chiar au depășit-o, altele au rămas încă foarte sărace, iar aici este nevoie de infrastructură publică și investiții private. Bunăstarea nu va veni niciodată doar dintr-un instrument de politică socială sau fiscală.

Apreciem întru totul dorința Guvernului de a reduce deficitul balanței comerciale și de a crește volumul exporturilor. Suntem aici să propunem soluții despre cum se poate face asta. Ambiția de a adera la OCDE cât mai repede este un obiectiv important pentru economia românească, pentru că a fi membru în acest club exclusivist al marilor puteri economice ale lumii ne oferă garanția că vom fi mai vizibili în fața investitorilor, mai prezenți în conversațiile cu miză mare. (Dan ȘUCU - președintele Confederației Patronale Concordia)

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.