București, 04 Mai, 2022 - Confederația Patronală Concordia lansează raportul “Trends Shaping the Future of Work”, în cadrul proiectului WorkTransitionCEE, cofinanțat de Uniunea Europeană și invită la o dezbatere despre modul în care ne putem adapta pentru a nu mai fi cei din urmă, ci printre țările care conduc transformarea digitală, în beneficiul angajaților și ai angajatorilor.

Cât de mult ne vor schimba automatizarea și digitalizarea locurile de muncă în următorii ani, ce abilități trebuie să dezvoltăm pentru a ține pasul cu o lume a muncii în continuă schimbare sau cât de flexibili și ‚verzi” trebuie să fie angajatorii pentru a atrage cei mai buni angajați, sunt câteva dintre tendințele analizate în raport.

În România, 50-54% din timpul de lucru este alocat unor sarcini care ar putea fi automatizate. În Ungaria, ponderea e de 49% din orele de program, iar în Slovacia între 48%-53%.

40% dintre românii cu studii superioare locuiesc în afara țării. Între 50-70% dintre cei care pleacă din Ungaria sunt tineri cu studii superioare, între 20 și 39 de ani, iar din Slovacia pleacă fiecare al 10-lea absolvent de facultate. Cum se schimbă percepția despre unde și cum lucrăm pentru companii și angajații deopotrivă? Sunt suficienți roboții pentru a umple deficitul sau căutăm în Est pentru mai multă energie umană? Vârsta, sexul sau țara în care te-ai născut vor mai conta în viitor ca criterii de angajare?

Mai mult ca oricând, noile direcții de dezvoltare privind digitalizarea și economia verde, estompează linii de demarcație dintre muncă și viața personală, dintre muncă și învățare, dintre statutul de angajat și cel de antreprenor. Ceea ce a aduce multe oportunități, dar și multe provocări într-o construcție socio-politică a căreia arhitectură încă reflectă tipare din perioada revoluției industriale.

Scopul raportului “Trends Shaping the Future of Work” este să stârnească conversații și să genereze idei despre cum ne putem asigura că Europa Centrală și de Est rămâne competitivă prin adaptare și experimentare. Cum construim o nouă arhitectură echilibrată? De unde începem? Acestea sunt doar câteva întrebări care rămân după citirea acestui raport.

Avem motive să fim optimiști cu privire la viitor, un viitor care îmbină munca și viața, tehnologia și interacțiunea umană, economia și societatea, dar scenariile pozitive în care toate aceste elemente își găsesc un echilibru pot fi posibile doar prin colaborare și dialog social puternic.

Acest raport este elaborat sub umbrela WorkTransitionCEE, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, ce reunește șase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria și Slovacia, atât sindicate, cât și patronate, pentru a înțelege mai bine riscurile, provocările și oportunitățile din industria 4.0 pentru tranziția muncii în Central și Europa de Est.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.