2020 a fost un an al provocărilor și al transformărilor. Pentru societate și pentru Concordia.

Am fost alături de membrii noștri în încercarea de a contribui la gestionarea efectelor pandemiei pe foarte multe fronturi în același timp. Eforturile noastre s-au văzut, așa că ni s-au alăturat alte cinci organizații sectoriale, iar echipa s-a dublat, din dorința de a face mai bine față provocărilor. Confederația s-a digitalizat și, pentru prima dată în istoria noastră, am aplicat și câștigat finanțări nerambursabile destinate partenerilor sociali și îmbunătățirii dialogului social, care vor duce la dublarea bugetului nostru începând cu anul 2021.

Concordia și-a continuat și dezvoltarea internațională, astfel că în iulie 2020 am aderat la Business at OECD (BIAC), organizația mediului de afaceri de pe lângă importantă organizație internațională. Astfel că în BIAC, dar și în BusinessEurope și Organizația Internațională a Angajatorilor (IOE), Concordia este singurul reprezentant al mediului de afaceri din România.

A fost un efort impresionant al membrilor echipei, al Consiliului Director și al federațiilor. Primele luni, cu starea de urgență și cu economia frânând brusc, au fost despre toate problemele inedite apărute odată cu restricțiile, întâlniri săptămânale ale Consiliului Director și zeci de ore de discuții cu autoritățile, uneori prelungite până foarte târziu în noapte.

Au urmat discuții și negocieri importante cu partenerii sociali pentru un acord tripartit privind redeschiderea economiei, care să prevadă atât măsuri de sănătate și securitate în muncă, precum și măsuri economice. Din păcate, timpul scurt și istoria unei neîncrederi crescute între partenerii sociali a făcut să nu putem ajunge la un consens în acel moment, însă acele discuții au condus la întâlnirile frecvente pe care le avem astăzi, la fiecare două săptămâni, și la faptul că ne-am propus, cu răbdare și perseverență, să încercăm să ajungem la un acord pe multe dintre temele complicate care au despărțit patronatele și sindicatele în ultimul deceniu, cum sunt mecanismul de stabilire a salariului minim sau Legea Dialogului Social.

Detalii despre activitatea, membrii și inițiativele noastre:

Confederatia Concordia_Raport_Anual_2020

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.