BusinessEurope și toți membrii săi susțin în totalitate sancțiunile adoptate de către autoritățile UE. Condamnăm ferm invazia rusă în Ucraina, care este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și cea mai serioasă criză de securitate de la cel de-al Doilea Război Mondial. Deplângem rolul jucat de Belarus în această criză. Vieți umane, pacea și libertatea sunt în joc. Uniunea Europeană trebuie să apere dreptul internațional și să sprijine Ucraina și poporul său. La fel ca mulți alți actori, companiile noastre întreprind acțiuni concrete pentru a furniza ajutor umanitar și a susține oamenii care fug din calea conflictului. Companiile sunt îngrijorate, consternate și dornice să facă tot ceea ce e nevoie pentru a ajuta. Afacerile europene se angajează pe deplin să promoveze pacea și democrația în acest moment critic din istoria noastră.  

Unitatea este esențială. Coordonarea excelentă din interiorul Uniunii Europene, precum și cea cu Statele Unite și ceilalți parteneri, trebuie să continue pe parcursul următoarelor faze ale acestei crize: în procesul de implementare a sancțiunilor, în adoptarea măsurilor de sprijin pentru întreprinderi și lucrători, în găsirea unor soluții pentru gestionarea întreruperilor din lanțul de aprovizionare, în ajutorarea cetățenilor UE și companiilor prezente în Ucraina, Rusia, Belarus, etc.  

Ultimele zile au demonstrat faptul că puterea globală a UE vine din puterea sa economică, bazată pe valori europene. Este de o importanță majoră ca UE să aibă grijă de economia sa. Șocurile succesive demonstrează importanța construirii unei economii europene mai rezistente și a atenuării efectelor secundare ale acestei crize (inflație, creșteri ale prețurilor energiei și materiei prime, penurie și întreruperi în lanțurile de aprovizionare). Trebuie să ne reducem dependențele și expunerea la furnizori nesiguri însă, de asemenea, este important să construim coaliții cu parteneri cu o gândire similară și să ne diversificăm sursele de aprovizionare. Asigurarea competitivității externe a companiilor noastre și dezvoltarea unor noi oportunități de piață vor fi esențiale pentru stimularea redresării economice. Ratificarea acordurilor bilaterale de liber schimb negociate – cum sunt cele cu Mercosur, Mexic și Chile – trebuie accelerată, iar relațiile comerciale cu principalii noștri parteneri internaționali, cum sunt SUA și Marea Britanie, trebuie consolidate.  

Uniunea Europeană trebuie urgent să își consolideze piața internă de energie și să își diversifice sursele și rutele de aprovizionare cu energie pentru a-și crește reziliența, inclusiv prin intensificarea coordonării la nivel UE cu privire la modalitatea de gestionare a creșterilor dramatice ale prețurilor energiei și înregistrarea de progrese în materie de interconexiuni energetice între statele membre UE, care în prezent lipsesc. Pactul Verde European, cu dezvoltarea accelerată a surselor de energie cu amprentă scăzută de carbon, proiectele de energie regenerabilă, hidrogen și combustibili alternativi alături de o eficiență energetică continuă sunt părți importante din răspuns. În același timp, economia noastră trebuie să rămână eficientă, iar acest aspect necesită politici energetice realiste cu calendare fezabile, evitând astfel întreruperi abrupte ale furnizării de energie care ar avea consecințe pe scară largă pentru economia europeană. Necesitățile energetice pe termen scurt trebuie să fie îndeplinite, iar măsurile pentru contracararea prețurilor crescute la energie sunt necesare, nu doar pentru gospodării (consumatorii casnici), dar și pentru industrii și mediul de business. Uniunea Europeană trebuie să dezvolte și să implementeze urgent un plan coordonat pentru a reduce și mai mult vulnerabilitatea energetică, luând în considerare faptul că în anumite state membre nu sunt disponibile suficiente surse alternative de aprovizionare cu gaz pe termen scurt, și pentru a exploata mai bine propriile resurse de energie pe termen mediu și lung și pentru a dezvolta noi parteneriate energetice. UE și autoritățile naționale trebuie să simplifice și să accelereze procedurile de autorizare pentru proiectele industriale, precum și pentru cele de producție de energie și infrastructură. De foarte multe ori acestea rezultă în întârzieri considerabile, care încetinesc dezvoltarea proiectelor industriale și limitează adoptarea noilor tehnologii, chiar și pentru proiectele de energie regenerabilă și cele cu amprentă redusă de carbon.  

BusinessEurope salută accelerarea dezvoltării pilonului de apărare al UE, alături de coordonarea puternică necesară cu aliații din ONU, NATO și cei din regiune, respectând în același timp tradițiile și abordările diferite în materie de securitate și apărare. Similar cu celelalte arii de politici, mijloacele crescute puse la dispoziție trebuie să fie utilizate eficient. Acest aspect necesită o intensificare semnificativă a coordonării între statele membre, cu efecte secundare pozitive valorificate de-a lungul UE și a achizițiilor în domeniul apărării la nivel UE. Sinergiile între sectorul public și cel privat trebuie îmbunătățite, inclusiv pentru cercetare și inovare. Întreprinderile din lanțurile de aprovizionare ale industriei de apărare și spațiale europene joacă un rol esențial pentru securitatea și prosperitate cetățenilor europeni. Dificultățile pe care le întâmpină în accesarea finanțării pe piețele financiare private trebuie soluționate. Capacitățile pentru asigurarea securității cibernetice trebuie consolidate, având în vedere creșterea exponențială a atacurilor cibernetice.  

Mediul de business este unit în determinarea sa de a lucra alături de liderii europeni pentru pace și prosperitate. Toți actorii europeni trebuie să conlucreze pentru a atenua consecințele negative asupra economiei Europei, pentru creșterea independenței energetice a UE și pentru consolidarea capabilităților de apărare. Sancțiunile vor avea costuri directe și indirecte pentru companii și lucrători. Prin urmare, va fi nevoie de stabilirea unor măsuri de sprijin. UE trebuie să își apere valorile și să continue să susțină Ucraina, un stat care a fost atacat în mod brutal și invadată pentru simplul fapt că cetățenii săi își doresc să trăiască într-o democrație și aspiră la ancorarea libertății și securității lor de cele ale Uniunii Europene. Înțelegem că este important să fie oferită o perspectivă poporului ucrainean și luăm la cunoștință examinarea anunțată a candidaturii Ucrainei pentru aderare la UE, cu condiția îndeplinirii tuturor criteriilor necesare.  

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.