14 Februarie 2023 - Confederația Patronală Concordia, în parteneriat cu KPMG în România, a lansat studiul Analiza Pieței Muncii în România, parte a efortului de înțelegere a configurației pieței muncii în contextul post-pandemie din perspectiva resurselor de muncă și a cererii.

Radiografia realizată de KPMG pentru Concordia confirmă ce simțim la firul ierbii, în mediul de afaceri, despre piața muncii, de câțiva ani buni: se adâncește dublul deficit, cantitativ și calitativ. Chiar și când avem medii ce pot asigura un anumit confort, pentru unii indicatori, cu privire la dimensiunea unor probleme la nivel național, în spatele lor, în multe situații se ascund importante discrepanțe teritoriale, pe grupe de vârstă, etc.

"Credem că pentru politici publice eficace avem nevoie să știm de la ce date pornim, cu atât mai mult în contextul post-pandemie. Datele sunt îngrijorătoare, întrucât avem peste 2 milioane de persoane inactive. Care este planul nostru, al României, pentru a integra aceste 2 milioane de persoane pe piața muncii? Fără forță de muncă, în acest ritm, advers pe toate planurile, România își va atinge repede limita creșterii economice.", a declarat Radu Burnete, Director Executiv al Confederației Patronale Concordia.

„Studiul nostru arată că suntem pe un trend demografic descendent, care va continua și în viitor, având în vedere că evoluțiile prognozate pentru populația României indică tendințe constante de scădere până în 2100. Ceea ce înseamnă că, în condițiile menținerii actualelor tendințe, rata de înlocuire a ieșirilor din categoria populației cu vârstă de muncă prin intrări noi este și ea în scădere accentuată pe termen mediu și lung. O altă observație pe care o consider importantă este aceea că există o tendință de scădere a populației în vârstă aptă de muncă, un alt semnal important pentru angajatori. În concluzie, devine din ce în ce mai importantă implicarea tuturor actorilor din piața muncii – companii, autorități, parteneri sociali, pentru a putea aborda coerent problemele cu care se confruntă piața muncii, mai ales în contextul unei economii digitale către care tindem.”  menționează Mădălina Racoviţan, Partner KPMG România.  

Analiza urmărește o serie de indicatori esențiali privind piața muncii la nivel național și în profil teritorial, grupați în jurul unor arii tematice precum:

·       Tendințe demografice cu impact in piața muncii

·       Oferta și cererea de forță de muncă

·       Prezentarea unor repere privind deficitul de forță de muncă

·       Prezentarea unor repere privind salarizarea în România.

Studiul a fost realizat de KPMG România pentru Concordia în cadrul proiectului “Consolidarea Dialogului Social în România”, implementat de Confederația Patronală Concordia în parteneriat cu NHO Confederația Patronală din Norvegia. Proiect sprijinit de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2014-2021, în cadrul Programului “Dialog Social - Muncă Decentă”. 

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.