Blocul Național Sindical, partenerul Concordia în proiectul WorldTransition CEE, lansează Ghidul pentru angajați si angajatori „Navigating the Transition to a Digital World of Work”, ce propune o serie de recomandări utile pentru navigarea cu succes prin ceea ce numim tranziția către o lume digitală a muncii.

Digitalizarea, poate cea mai importantă transformare din lumea modernă a muncii, schimbă modul în care lucrăm, comunicăm și trăim. Aceste transformări, care nu au echivalent în istorie, implică o adaptare rapidă atât din partea lucrătorilor, cât și a organizațiilor pentru a-și păstra locul în ansamblul socio-economic actual si viitor.

Procese complexe de adaptare a afacerilor, a fluxurilor, de adaptare a competentelor, a indivizilor, antrenează schimbări profunde care fie şi numai prin simpla viteză cu care se produc reprezintă o provocare de mare amploare, cu un impact asupra angajaților, angajatorilor și a organizațiilor în general.

Ghidul lansat de Blocul Național Sindical propune o serie de  recomandări utile: noțiuni ca poziționarea organizației, foaie de parcurs către digitalizare, competente interdisciplinare, gândire critică, flexibilitate cognitivă, inovație si creativitate,  resurse şi eficiență, cooperare, abordări combinate, beneficii comune sunt noțiuni abordate de acest material, cu obiectivul de a oferi o platforma de reflecție asupra digitalizării şi implicațiilor sale şi de a seta un punct de start pentru acțiunile de atenuare a potențialelor consecințe negative.

Viitorul se anunță extrem de diferit față de lumea pe care o știm, dar împreună ne putem pregăti pentru a gestiona mai bine provocările.  Ne așteaptă riscuri, dar și oportunități şi posibilități de a îmbina in mod constructiv munca și viața personala, noile tehnologii și interacțiunea umană, economia și societatea.

Orice scenariu pozitiv care include aceste elemente este un scenariu care poate fi construit într-un singur mod: printr-o colaborare solidă și un dialog social real şi permanent.

Studiul este publicat sub umbrela WorkTransitionCEE, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, ce reunește șase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria și Slovacia, atât sindicate, cât și patronate, pentru a înțelege mai bine riscurile, provocările și oportunitățile din industria 4.0 pentru tranziția muncii în Europa Centrală și de Est.  

Raportul poate fi descărcat aici

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.