Deși cu o rată a șomajului relativ scăzută (aproximativ 5% în perioada post-pandemică), România are încă potențial de activare a pieței forței de muncă, rata de ocupare fiind de doar 70%. Un studiu realizat de INCE și KMPG pentru Concordia arăta că există aproximativ 2 milioane de români cu vârsta de muncă nu se regăsesc integrați nici pe piața forței de muncă, nici în programe educaționale. Parte dintre aceștia sunt tinerii NEETs (not in employment or education), rata șomajului fiind în jurul a 15% în rândul tinerilor sub 25 de ani din România.Odată cu reluarea activității economice după primele valuri ale pandemiei de coronavirus, mediul economic a început să resimtă criza forței de muncă. A revenit astfel în actualitate necesitatea implementării unor măsuri pentru activarea unor segmente de populație care ar putea să se integreze pe piața forței de muncă. Deficitul de forță de muncă nu se rezumă la aspectele cantitative, ci se completează cu cele calitative, limitând astfel oportunitățile de creștere atât pentru companii, cât și pentru indivizi.În raport cu situația actuală și evoluțiile tehnologice anticipate de mediul de afaceri, ne așteptăm ca deficitele să se adâncească, punând frână dezvoltării socio-economice. Se impun, astfel, o serie de măsuri active pentru stimularea ocupării, care să acomodeze atât elementele cantitative (integrarea, chiar și parțială, a unor categorii care nu se regăsesc, în prezent, pe piața muncii) cât și calitative (formare, formare pe tot parcursul vieții, etc.). Concordia propune o serie de măsuri care ar putea contribui la aceste obiective pe care le detaliem în documentul de poziție alăturat.  

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.

Viitorul muncii începe cu idei inovatoare

București, 24 Mai 2022 - Știți reclama aceea veche cu Viitorul sună bine? După două zile de lucru în cadrul Workshopului de co-creație pentru Viitorul muncii, am putea spune că e valabilă și astăzi, dacă toți actorii implicați în proces se așează la masa, își pun întrebări și colaborează pentru dezvoltarea de soluții. Peste 4.000.000 de slujbe ar putea fi automatizate în România, până în 2030, folosind tehnologia de astăzi, potrivit unui studiu McKinsey.Ce se întâmplă cu lucrătorii, câți dintre ei beneficiază de suport, cum am putea să le facem viața mai ușoară și să transformăm roboții din dușmani în parteneri

24 May 2022