14 septembrie 2023
Document de poziție
Politica salariului minim 2023-2024 - Analiză
Când vine vorba despre politica salariului minim în România, avem nevoie de o dezbatere consistentă, bazată pe date. În acest sens, Confederația Patronală Concordia lansează o analiză privind politica salariului minim - 2023-2024.
"Creșterea salariului minim din România trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024 și în niciun caz la 1 octombrie sau mai devreme de anul viitor. De ani de zile patronatele, sindicatele și Guvernul negociază salariul în timpul toamnei, cu intrare în vigoare din anul următor. Era o ancoră de stabilitate și predictibilitate mai ales acum când discutăm de toate aceste schimbări ale regimului fiscal.
Sprijinim creșterea salariului minim în linie cu productivitate sau pentru a contracara efectele inflației și am fost mereu un partener constructiv de dialog, dar companiile au bugetele de salarii pentru 2023 stabilite pe baza negocierilor pe care le-am purtat anul trecut. În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparență cu care au fost tratate modificările fiscale pregătite.
În toamna anului trecut am agreat creșterea salariului minim net cu aproape 25% deși inflația fusese de 13.8% astfel că nu înțelegem de ce trebuie să dăm peste cap un mecanism care s-a dovedit predictibil și funcțional. Este nevoie de timp și de discuții serioase în formulă tripartită, nu de decizii adoptate în grabă.
Suntem pregătiți și considerăm oportun, din motive de predictibilitatea și stabilitate, să începem cât mai curând negocierile, alături de sindicate și de Guvern, pentru salariul minim în plată aplicabil din 1 ianuarie 2024. În acest sens împărtășim analiza economică de la care vom porni în vederea acestor negocieri și ni s-ar părea o involuție inacceptabilă a dialogului social ca ele să nu aibă loc", a declarat Radu Burnete, directorul Confederației.