25 martie 2022
Știri
Competitivitatea UE după 2 ani de pandemie – un barometru BusinessEurope
Barometrul din acest an conturează imaginea impactului pe termen lung pe care pandemia de COVID-19 l-a avut asupra economiei UE, luând în considerare cinci piloni: mediul de afaceri, taxele și finanțele publice, accesul la finanțare, piața muncii, capitalul uman și aptitudinile, inovarea.
Cu toate că pandemia a stimulat inovarea și antreprenoriatul, UE se clasează în urma competitorilor la nivel global în această privință. Sistemele de taxare din UE continuă să fie mai puțin competitive față de cele din alte regiuni. Numărul de falimente a scăzut însă cu 19% față de nivelul anterior crizei, iar numărul de locuri de muncă disponibile l-a depășit pe cel din perioada pre-pandemică. BusinessEurope vine și cu recomandări de politici pentru fiecare pilon analizat, așa cum sunt continuarea măsurilor de sprijin pe termen scurt și mediu pentru companii, reducerea taxelor pe muncă și capital pentru a susține creșterea, adaptarea sistemelor educaționale și de formare la necesitățile de pe piața muncii, creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare.
Cea de-a doua parte a barometrului prezintă evaluarea realizată de federațiile membre BusinessEurope în privința implementării planurilor de redresare și reziliență. Se observă o evoluție pozitivă în implicarea partenerilor sociali. Anul trecut, în etapa de elaborare a planurilor, 71% se declarau nemulțumiți de rolul lor, comparativ cu 30% anul acesta, în etapa implementării.
Barometrul BusinessEurope prezintă situația economiei la nivel UE înainte de invazia Rusiei în Ucraina și, astfel, nu reflectă consecințele pe care conflictul le poate avea. În raport se regăsește și o secțiune specială dedicată efectelor posibile ale invaziei asupra economiei UE.