Europa trebuie să își consolideze urgent economia și să abordeze decalajul crescând de competitivitate dacă dorește să rămână un pilon al păcii, prosperității și stabilității într-o lume marcată de tensiuni geopolitice în creștere. Președinția poloneză a Uniunii Europene va coincide cu investirea unei noi Comisii Europene. Acest lucru oferă o oportunitate unică de a relansa politicile UE pentru a le adapta la realitatea economică și politică globală aflate în schimbare și de a implementa recomandările rapoartelor Draghi și Letta pentru a stimula investițiile și dezvoltarea. Acesta este mesajul președinților BusinessEurope și ai federațiilor sale membre, reuniți la Varșovia la invitația Confederației poloneze Lewiatan, cu o lună înainte de începerea președinției poloneze a Uniunii Europene.

BusinessEurope reiterează sprijinul ferm pentru Ucraina, cetățenii săi și ambițiile lor europene. Uniunea Europeană are nevoie de Ucraina. Uniunea Europeană trebuie să ajute Ucraina prin asigurarea continuării sprijinului de urgență, asigurând că infrastructura și companiile sunt menținute operaționale, iar eforturile de reconstrucție accelerează. Existența unei economii puternice stă la baza asigurărilor că acest sprijin poate continua atât timp cât este necesar.

Prin urmare, BusinessEurope îndeamnă instituțiile UE să întreprindă 10 acțiuni în timpul președinției poloneze a Uniunii Europene:

  • Securitate și apărare: sprijin pentru crearea condițiilor pentru securitate, pregătirea pentru situații de criză și creșterea capacității de producție în industriile europene de apărare, astfel încât acestea să poată satisface nevoile de apărare ale Ucrainei și ale Europei. Aceasta include gestiunea fragmentării pieței unice de apărare, asigurarea că normele de finanțare durabilă sprijină finanțarea acestui sector important și că există flexibilitatea necesară în ceea ce privește instrumentele financiare ale UE.
  • Noul Pact pentru Industrie Curată: să se asigure că noul Pact pentru Industrie Curată (Clean Industrial Deal) conține toate elementele necesare pentru a permite industriei europene să rămână competitivă și să îndeplinească obiectivele Pactului Verde, inclusiv măsuri suficient de ambițioase pentru a reduce sarcina de reglementare care apasă pe umerii întreprinderilor mici, mijlocii și mari din piața noastră unică; să accelereze procedurile de autorizare, să reducă costurile energiei, să încurajeze inovarea și să promoveze noi modele de afaceri, să abordeze deficitul de competențe și de forță de muncă și să diversifice exporturile și piețele de import ale Europei.
  • Energie și climă: introducerea unor măsuri mai puternice pentru atenuarea decalajului de competitivitate al costurilor energiei și al dioxidului de carbon, cum ar fi extinderea domeniului de aplicare al industriilor considerate expuse riscului de investiții și de realocare a emisiilor de dioxid de carbon, reducerea expunerii consumatorilor industriali la prețurile ridicate și volatile ale energiei și la creșterea costurilor pentru infrastructura energetică, accelerarea lucrărilor privind parametrii critici CBAM (de exemplu, definirea unei scheme de sprijin pentru exporturi compatibilă cu OMC). În cazul în care CBAM se dovedește a fi ineficace în prevenirea realocării emisiilor de dioxid de carbon, va fi important să se reconsidere eliminarea treptată a certificatelor gratuite suficient de devreme pentru a asigura o protecție eficace împotriva relocării emisiilor de dioxid de carbon.
  • Piața unică: definirea unei strategii ambițioase privind piața unică pentru eliminarea barierelor existente în calea liberei circulații a mărfurilor, serviciilor, persoanelor și capitalurilor până la jumătatea anului 2025 și, în același timp, intensificarea aplicării normelor existente pentru a stimula rapid comerțul în interiorul UE și a genera creșteri în eficiență. O bună funcționare a spațiului Schengen este esențială pentru a garanta libera circulație pe piața unică. Ridicarea controalelor la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și alte țări Schengen ar trebui implementată de îndată ce sunt îndeplinite condițiile.
  • O reglementare mai limitată și mai eficientă: stabilirea unui obiectiv general de reducere a sarcinii de reglementare, aplicarea reducerii promise a cerințelor de raportare pentru întreprinderi cu cel puțin 25%, realizarea unui inventar al tuturor actelor delegate și de punere în aplicare care decurg din legislația adoptată în ciclul anterior și asigurarea faptului că acestea facilitează conformitatea și conduc la soluțiile cele mai puțin împovărătoare. Efectuarea sistematică a evaluărilor impactului calității (inclusiv verificări ale competitivității și teste pentru IMM-uri) asupra oricărei noi legislații și în toate etapele procesului legislativ, ținând seama de efectele cumulative ale reglementărilor, precum și de implicațiile asupra situațiilor teritoriale specifice ale statelor membre.
  • Comerț internațional deschis și sigur: definirea unei strategii ambițioase de diversificare a comerțului internațional și a investițiilor, prevăzând o gamă largă de instrumente (de exemplu, acorduri comerciale, acorduri privind materiile prime critice, acorduri de recunoaștere reciprocă), continuând în același timp lucrările în curs de încheiere și ratificare a acordurilor cu Mercosur și Mexic. Trebuie să ne străduim pentru o agendă pozitivă cu SUA, care să reducă costurile pentru afaceri și să găsească soluții permanente pentru disputele comerciale. Trebuie să interacționăm cu China, acționând în unitate în timp ce abordăm dezechilibrele din relație. Noul ciclu politic din UE și Regatul Unit oferă o oportunitate de a consolida cooperarea și de a facilita în continuare fluxurile comerciale și de investiții. 
  • Politica socială: concentrarea pe combaterea deficitului de forță de muncă și a necorelării competențelor, îmbunătățirea mobilității forței de muncă, precum și a liberei circulații a cunoștințelor pe piața unică și asigurarea spațiului necesar partenerilor sociali, astfel încât dialogul social să poată contribui la găsirea de soluții la provocările pieței muncii din Europa, trecând de la o abordare predominant de reglementare a politicii sociale către un parteneriat economic și social, respectând mai bine principiul subsidiarității.
  • Inovare și digitalizare: sprijinirea cercetării, inovării și comercializării cu succes a produselor, serviciilor și metodelor de lucru inovatoare în Europa. UE trebuie, de asemenea, să faciliteze digitalizarea, concentrându-se pe punerea în aplicare a noilor norme digitale ample care se află în primele zile de implementare și pe elaborarea orientărilor, a actelor delegate și a actelor de implementare necesare pentru a facilita punerea în aplicare a noilor reglementări, inclusiv a Actului legislativ privind IA (de exemplu, privind cerințele privind IA cu grad ridicat de risc, practicile interzise și clarificările suplimentare privind definiția IA).
  • Investiții: luarea în considerare a concluziilor reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din 8 noiembrie privind uniunea economiilor și a investițiilor și depunerea de eforturi în direcția  dezvoltării piețelor de capital în Europa în contextul finalizării uniunii bancare și a uniunilor piețelor de capital pentru a îmbunătăți accesul la finanțare pentru întreprinderile europene, pe de o parte, și modernizarea CFM, pe de altă parte, pentru a se asigura că bugetul UE este capabil să răspundă nevoilor sporite de investiții legate de îmbunătățirea competitivității UE, tranziția verde și cea digitală, sprijinul acordat Ucrainei, propria securitate, răspunsurile la situații de urgență și viitoarea extindere a UE, fără a crește costurile pentru întreprinderi. 
  • Extindere: pregătirea țărilor candidate pentru a respecta acquis-ul UE ca parte a unei abordări de aderare bazate pe merit. În același timp, realizarea adaptărilor necesare în UE astfel încât să asigure că extinderea duce la îmbunătățirea competitivității europene, la creștere economică și la o prosperitate sporită.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.