15 noiembrie 2023
Știri
Dan Şucu, preşedintele confederaţiei patronale Concordia: Sunt 30 de ani în care am crezut că noi, oamenii de afaceri, nu putem influenţa deciziile politice
Dan Şucu, preşedintele confederaţiei patronale Concordia, a vorbit în deschiderea evenimentului „Industrii inteligente: cum creăm valoare adăugată în România”, conferinţă organizată de Concordia, în parteneriat cu BCR. El a menţionat că momentul actual seamănă în multe industrii cu momentul 2009, atunci când factorul politic a influenţat soarta multor companii şi industrii şi a spus că organizaţia Concordia este un vehicul pentru dialog cu factorul politic.
Declaraţiile lui Dan Şucu:
Înainte de a ne gândi la viitor, este timpul să ne uităm şi la prezent. Avem nevoie de o fundaţie, avem nevoie de ceva puternic pe care să construim, avem nevoie de predictibilitate, de tot ce are legătură cu predictibilitatea şi cu a fi sustenabil în clipa de faţă.
Toate aceste cuvinte cu predictibilitate sunt lipsite de conţinut, aş vrea să le adăugăm nişte conţinut. De 30 de ani, de când am cariera asta am făcut foarte multe lucruri bune, cred eu, dar am făcut şi un lucru greşit: sunt 30 de ani în care am crezut că noi, oamenii de afaceri, nu putem influenţa deciziile politice, că trebuie să ne resemnăm, că vor lua decizii împotriva unor raţiuni economice şi eu trebuie să mă conformez. De 30 de ani greşim, suntem resemnaţi şi nu avem dreptul să fim aşa.
De 30 de ani nu ne propunem cu adevărat să participăm în România la dialogul social.
Asta este realitatea. Ce înseamnă Concordia? Posibilitatea noastră de a participa la dialogul social.
Concordia înseamnă 30% din PIB-ul României şi peste 350.00 de angajaţi sunt în clipa de faţă în societăţile componente. Este importantă Concordia? Este important ca noi să luăm aceste decizii?
Hai să ne uităm la 2009. Apropo, multe industrii au un sentiment care seamănă cu 2009. O criză care venea spre România, scăderi de vânzări, scăderi de producţie, multe industrii au ajuns la jumătate. Toată lumea încearcă să se adapteze.
În 2010 bula se sparge. TVA creşte de la 19 la 24%, criza se prelungeşte cu 4 ani şi firme dispar, împreună cu visele celor care le-au creat.
Este normal ca de pixul unui politician să depindă viitorul dumneavoastră?
Este normal să nu ne luptăm, să nu apărăm, să nu influenţăm pozitiv deciziile luate?