06 decembrie 2021
Știri
OECD Economic Outlook - Issue 2
OECD Economic Outlook este analiza bi-anuală a OECD care urmărește tendințele economice globale majore și perspectivele pentru următorii doi ani. Versiunea preliminară a celui de-al doilea număr al analizei din 2021 a fost lansată în decembrie, având ca scenariu central continuarea redresării globale. Principalele idei generale sunt:
- Au fost identificate dezechilibre semnificative fie între țări, din perspectiva sistemelor de sănătate publică și a politicilor adoptate, fie între sectoare ale economiei, în unele dintre acestea resimțindu-se o lipsă acută a forței de muncă.
- Se așteaptă ca inflația să atingă un nivel maxim la trecerea din 2021 către 2022.
- Una dintre principalele îngrijorări este că decidenții nu vor acționa conform lecțiilor din criză.
- Susținerea fiscală trebuie reorientată către investiții productive, care să stimuleze creșterea, inclusiv investiții în educație și infrastructură fizică.
- Este nevoie ca statele să își stabilească acum pașii necesari pentru îndeplinirea angajamentelor cu privire la schimbările climatice
Proiecțiile OECD arată că, în următorii doi ani creșterea PIB-ului României va rămâne puternică, la aproximativ 4.5% în 2022 și 2023, luând în considerare faptul că pandemia este controlată. Cererea crescută va susține consumul privat, iar investițiile vor crește susținute de absorbția fondurilor europene. Tensiunile pe piața muncii vor conduce la creșterea salariilor și vor menține inflația peste ținta băncii centrale. Cheia pentru susținerea redresării o reprezintă accelerarea vaccinării și susținerea celor mai afectați de către pandemie.
Mai multe detalii aici: https://bit.ly/3pPfXem
Foto: Unsplash