
(SEC-CEE) Improving the understanding of the role of sectoral collective bargaining in times of multiple crises in CEE
Un proiect Concordia care își propune să studieze impactul și efectele avute de crize asupra dialogului social și al negocierilor colective de la nivel sectorial.
Ce ne propunem?
Să analizăm modalitatea în care dialogul social sectorial a fost afectat de crizele din ultimii ani, mai ales de pandemia de COVID-19 și de războiul ruso-ucrainean, și cum forța de muncă s-a adaptat la aceste provocări.
Dialog
Evaluarea stării dialogului social și a negocierilor colective la nivelul Europei Centrale și de Est.
Reziliență
Îmbunătățirea negocierilor colective, astfel încât să sprijine adaptarea companiilor și a angajaților la provocările pe care lumea muncii le poate suferi din cauza crizelor existente.
Proiectul „SEC-CEE Improving the understanding of the role of sectoral collective bargaining in times of multiple crises in CEE” își propune să evalueze nivelul la care dialogul social și negocierile colective au fost afectate de crizele din ultimii ani. Proiectul, cofinanțat de Uniunea Europeană, reunește parteneri sociali reprezentativi din mai multe state din Europa Centrală și de Est, și dorește să identifice care sunt provocările pe care le întâmpină partenerii sociali atunci când negociază la nivel sectorial.
Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra societății în ansamblul său, iar legăturile sociale dintre oameni au fost limitate. Prin impunerea situațiilor de urgență, ca răspuns la criza pandemică, statele au creat o conjunctură legislativă inedită care a generat anumite situații sociale și economice neașteptate. Dialogul social și negocierile colective au fost și ele afectate de această situație, angajații și angajatorii fiind împiedicați în a dialoga în condiții normale. Declanșarea războiului ruso-ucrainean a reprezentat o nouă criza care poate pune în pericol mecanismele de dialog sectorial.
„SEC-CEE” va dori să ridice și anumite puncte cu privire la modalitatea în care se poate facilita dialogul social, prin promovarea avantajelor unor astfel de practici într-o lume a muncii care este tot mai afectată de crize. De asemenea, proiectul va dori să crească reziliența partenerilor sociali la anumiți factori de impact, prin identificarea tiparelor și a factorilor economici care influențează dialogul social în regiunea Europei Centrale și de Est.
Datele proiectului
Nume proiect:
SEC-CEE Improving the understanding of the role of sectoral collective bargaining in times of multiple crises in CEE
Durată
Septembrie 2023 – August 2025
Coordonator de proiect:
MGYOSZ (HU)
Co-beneficiari:
CONCORDIA (RO), SAE (RS), ZDS (SI), SGS (SI), NUE (SK), NKOS (SK), MEF (ME), ELTE (HU), Sindikat (RS), MASZSZ (HU), USSCG (ME)