Inteligența Artificială (IA) va avea un impact important asupra pieței muncii și a modurilor de lucru la nivelul întregii lumi. Astfel, IA are potențialul de a crește productivitatea și de a avea o influență pozitivă asupra angajabilității prin crearea de noi oportunități de muncă în domenii emergente, cum ar fi dezvoltarea și gestionarea sistemelor IA, analiza datelor, securitatea cibernetică sau specializările în tehnologii curate IA. Totodată, IA va eficientiza munca, prin automatizarea sarcinilor repetitive și prin sprijinirea angajaților în concentrarea activității pe sarcinile creative și strategice, care necesită gândire critică și adaptabilitate. În același timp, anumite locuri de muncă vor ajunge în riscul de-a fi redundante. Tocmai de aceea, este necesar să ne îndreptăm de pe acum atenția înspre cum să gestionăm în condiții cât mai bune această tranziție.
În cadrul proiectului Hope4AI, Concordia a cercetat influența pe care o va avea IAîn economia românească, cu o atenție sporită asupra sectoarelor energetic și de comerț din România. Studiul a cercetat inteligența artificială la nivel național și sectorial, tendințele de evoluție din cele două sectoare, viitorul locurilor de muncă, cât și percepția angajaților despre noile tehnologii emergente.
Studiul a inclus și o analiză privind impactul economic pe care îl va avea IA asupra economiei românești din cele două sectoare, cât și a locurilor de muncă, ilustrând că implementarea tehnologiei în sectorul energetic va genera o creștere de 18% a salariilor și va contribui cu 734 milioane RON la bugetul de stat până în 2030. Sectorul de comerț, în schimb, va înregistra o creștere de 12% a salariilor și va contribui cu 4,8 miliarde RON la bugetul de stat.
Scenariul optimist al implementării IA estimează creșteri salariale de 9% anual în ambele sectoare, bazate pe îmbunătățirea abilităților prin adopția IA și creșterea productivității. Aceste beneficii se manifestă atât la nivel microeconomic (creșterea veniturilor angajaților și competitivității companiilor), cât și macroeconomic (consolidarea bazei fiscale și stimularea consumului intern), demonstrând că investițiile în IA generează un ciclu virtuos de creștere economică sustenabilă
În privința locurilor de muncă, adoptarea IA va duce la crearea netă de noi locuri de muncă, cele două sectoare urmând să înregistreze un număr mai mare de salariați, cu până la 30.000 în sectorul de comerț.