Policy brief – Accesul la programe de formare pentru persoane inactive, angrenate în forme de muncă atipice sau șomere

Educația și formarea profesională sunt principii esențiale pe care Uniunea Europeană le plasează la baza priorităților și inițiativelor viitoare, acestea fiind cu atât mai importante în actualul context marcat de eforturile de reducere a emisiilor și digitalizare. Cele două fenomene vor genera modificări semnificative pe o piață a muncii deja marcată de un deficit al forței de muncă, atât în privința locurilor de muncă, cât și a competențelor necesare.  

În consecință, accesul la programe de educație și formare devine esențial pentru a asigura o piață a forței de muncă rezilientă și pregătită pentru schimbările preconizate, atât din perspectiva angajatorilor, cât și a angajaților. Există anumite categorii de persoane în mod special vulnerabile în contextul accesului la aceste oportunități, iar BusinessEurope a formulat o serie de recomandări care vizează componenta calitativă de integrare a acestor categorii pe piața muncii în noul context post-pandemic.  

Ca organizație membră a BusinessEurope, Concordia se aliniază acestor recomandări, care sunt relevante, cu adaptare locală, și pentru România, și care sunt detaliate în noul policy brief pregătit de Concordia ca parte a proiectului ”Consolidarea Dialogului Social în România.