Business at OECD (BIAC) lansează Spring 2025 Economic Policy Survey

Organizația Business at OECD (BIAC), care reunește principalele organizații patronale și ale angajatorilor din țările membre ale OCDE, a publicat recent rezultatele sondajului Spring 2025 Economic Policy Survey. Concluziile evidențiază o deteriorare semnificativă a încrederii în perspectivele economice și o creștere a incertitudinilor care afectează activitatea companiilor la nivel internațional.

Potrivit sondajului, doar 68% dintre respondenți caracterizează climatul de afaceri drept „acceptabil”, comparativ cu 78% care îl considerau „bun” în toamna anului trecut. În plus, așteptările privind creșterea economică sunt în scădere, iar opiniile sunt din ce în ce mai divergente: jumătate dintre respondenți se așteaptă la o contracție economică moderată sau severă în următorul an.

Incertitudinile geopolitice, barierele comerciale și presiunea inflaționistă afectează grav perspectivele de creștere și investițiile în economiile OCDE, arată sondajul Business at OECD.

Trei mari surse de presiune sunt identificate de către mediul de afaceri:

  • Incertitudinea geopolitică (86%),
  • Barierele comerciale și de investiții (66%),
  • Perturbările din lanțurile de aprovizionare (43%).

Aceste riscuri afectează costurile și deciziile de investiții internaționale. Peste 70% dintre organizațiile membre BIAC anticipează o scădere moderată a investițiilor de business în următoarele 12 luni, în timp ce doar 19% prevăd o creștere moderată. Totodată, persistă temerea că inflația ar putea rămâne ridicată sau chiar crește în perioada următoare.

În acest context, companiile sunt din ce în ce mai preocupate de condițiile structurale pentru competitivitate în economiile OCDE. Printre obstacolele majore se numără:

  • Birocrația excesivă și reglementările impredictibile,
  • Presiunea fiscală ridicată
  • Costurile mari ale energiei
  • Piața muncii tensionată
  • Îmbătrânirea populației și deficitele bugetare crescute

BIAC atrage atenția asupra necesității unei agende de reforme structurale ambițioase care să sprijine accesul la finanțare, inovația, creșterea productivității și rezolvarea blocajelor de pe piața muncii. De asemenea, organizațiile membre solicită o abordare coordonată în ceea ce privește politicile energetice și climatice, reglementările digitale și promovarea piețelor deschise.

93% dintre respondenți consideră piețele deschise o prioritate absolută, urmate de politicile digitale (58%) și cele privind energia și clima (53%) – domenii în care se așteaptă leadership și cooperare internațională la nivelul OCDE.

Business at OECD face apel la liderii politici să dea dovadă de viziune și hotărâre, pentru a asigura un mediu economic competitiv, stabil și deschis, capabil să facă față provocărilor globale. OCDE este chemată să joace un rol esențial în furnizarea de analize bazate pe dovezi, în facilitarea cooperării internaționale și în definirea direcțiilor strategice pentru creștere durabilă.