2023 a fost un alt an dezamăgitor pentru economia europeană, cu o creștere de doar 0,5%, față de 2,5% în SUA, fiind pentru a șaptea oară în ultimii zece ani când creșterea economică din SUA o depășește pe cea din UE.
Sondajul pe care BusinessEurope l-a realizat anul trecut în rândul federațiilor membre a arătat că aproximativ 90% dintre federațiile noastre consideră că firmele globale văd UE ca pe o locație de investiții mai puțin atractivă în comparație cu concurenții noștri internaționali decât în urmă cu trei ani.
Sondajul din acest an arată că UE nu a reușit să oprească scăderea atractivității sale, majoritatea federațiilor membre considerând că atractivitatea UE ca destinație de investiții pentru firmele globale a stagnat sau chiar a scăzut în ultimul an.
Îmbunătățirea productivității pe termen lung, inclusiv prin adoptarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, va fi esențială pentru creșterea și competitivitatea pe termen lung.
În ultimii ani, UE nu a reușit să reducă decalajul de productivitate pe termen lung față de SUA, productivitatea globală a UE în 2022 reprezentând doar 75% din cea de care beneficiază SUA.
Decalajul dintre UE și SUA în ceea ce privește investițiile productive continuă să se adâncească. În 2022, investițiile productive se vor ridica la 15% din PIB în SUA, față de 11% în UE.
SUA au dezvoltat un avans uriaș față de UE în ceea ce privește investițiile în active necorporale, investind 20,2% din PIB în 2019, față de 14,6% în UE în 2019.
Numărul total al proiectelor de investiții străine directe în teren nou a scăzut cu 2% în UE în 2022, comparativ cu o creștere de 45% în Asia și de 19% în America de Nord.
Pentru a aborda provocările structurale și pe termen lung cu care se confruntă Europa, este necesară o viziune coordonată în toate domeniile de politici publice.
Află mai multe din raportul de mai jos.