Ce ne propunem?

Să ducem direcțiile de acțiune ale Acordului-cadru al Partenerilor Sociali Europeni privind Digitalizarea la nivelul următor

Identificarea bunelor practici

Găsim soluții comune pentru gestionarea efectelor inteligenței artificiale și ale managementului algoritmic în piața muncii.

Cercetare

Identificarea mecanismelor potrivite pentru a anticipa necesitățile de competențe ale viitorului, precum și pentru recalificarea și perfecționarea proactivă a forței de muncă.

Incluziune socială

Deși soluțiile AI au un potențial valoros pentru a crește productivitatea, trebuie să ne asigurăm că ele nu pun în pericol, ci cresc capacitatea umană la locul de muncă.

Conștientizare

Ne propunem să creștem gradul de conștientizare a beneficiilor, dar și a riscurilor pe care inteligența artificială le poate aduce angajatorilor și angajaților.

Proiectul TransFormWork II vizează obiective specifice Acordului-cadru privind Digitalizarea, în special metodele prin care inteligența artificială ar putea aduce beneficii clare și valoare adăugată pentru angajatori și angajați, oferind noi oportunități pe piața muncii, noi modalități de organizare a muncii și îmbunătățiri în condițiile de lucru.

Prin explorarea contextelor naționale, a legislației existente și a strategiilor partenerilor sociali, ne propunem să analizeze modul în care AI afectează relațiile industriale, incluzând aspecte precum managementul algoritmic, procesele decizionale și protecția demnității umane. 

Află mai multe despre proiect pe site-ul transformwork.eu

Nume proiect:  Social partners together towards a better and effective regulation of Artificial Intelligence for a just transition to the work of the future

Durată: 24 luni

Coordonator de proiect: Sdruzhenie Konfederacija Na Nezavisimite Sindikati V Bulgarija  (CITUB)

Co-aplicanți: Confederatia Patronala Concordia (CPC), Omospondia Ergodoton & Viomichanon Kyprou (OEB), General Workers Union Trade Union (GV,T-T), The Malta Chamber Of Commerce And Enterprise Assocation (TMCCEA), Synomospondla Ergazomenon Kyprou (SEK), Confederazione Generale Italiana Del Lavoro (CGI), Fondazione Giuseppe Di Vittorio (FDV), Szkola Glowna Kandlowa W Warszawie (SGH), Services, Industrial, Professionaland Technical Union (SIPTU)

Organizație asociată: Fondazione Giuseppe Di Vittorio (FDV)

Organizații terțe: Bec Limited, Irish Business And Employers Confederation (IBEC), Confederation Europeenne Des Syndicats Adf (ETUC), Malta Business Found Atipn (NBB), Konfederatsia Na Rabotodatelite 1 Industrialtsite V Bulgaria - Krib Glasat Na Balgarskia Biznes (KREB), Balgarsk.A Stopanska Kamara - Sayuz Na Balgarskia Biznes (BIA)

Prin participarea la acest proiect ne dorim să răspundem provocărilor derivate din digitalizare și să reducem impactul inteligenței artificiale asupra relațiilor de muncă, in beneficiul atât al angajaților cât și al angajatorilor.

Proiectul își propune să:

- Arate, pe baza unor studii naționale și a unei analize comparative, în ce măsură managementul algoritmic prin utilizarea inteligenței artificiale a intrat în țările partenere și ce măsuri au fost luate în legislațiile și practicile naționale pentru a reglementa aplicarea sa în vederea sistemelor algoritmice la locul de muncă și a riscurilor psihosociale ca o condiție prealabilă pentru a conserva demnitatea lucrătorilor și pentru a contracara dezumanizarea la locul de muncă.

- Sprijine crearea de abordări moderne pentru adaptarea lucrătorilor la schimbările aduse de inteligența artificială în mediul de lucru.

- Furnizeze informații esențiale pentru a îmbunătăți rolul partenerilor sociali în procesul unei tranziții corecte către paradigmei viitoare a forței de muncă

- Evidențieze în ce măsură inteligența artificială poate influența sistemul de dialog social, cum datele din managementul algoritmic afectează negocierile colective și încheierea acordurilor colective de muncă și de a sprijini partenerii sociali europeni.