‘Alegerea Europei, direcțiile pentru companii’ – Orientările politice ale noii Comisii Europene 2024-2029

O dată cu asumarea noului mandat de președinte a viitoarei Comisii Europene 2024-2029, Ursula von der Leyen a trasat o serie de orientări politice pentru viitorul executiv al Uniunii Europene, care au  menirea de a adapta UE la contextul global actual.

Prezentul climat geopolitic tensionat, marcat de conflictele din Ucraina și Palestina, care evidențiază provocări de securitate, escaladarea protecționismului economic între blocuri, cât și dubla tranziție, verde și digitală, determină Uniunea Europeană să își redefinească viziunea pentru a face față acestor provocări.

În privința schimbărilor climatice, UE rămâne lider global prin angajamentul său pentru neutralitatea climatică până în 2050, însă abordarea sa bazată pe reglementări stricte, comparativ cu investițiile private din SUA și sprijinul masiv de stat al Chinei, ridică probleme de competitivitate economică. Raportul Draghi subliniază că economia europeană a pierdut teren în fața altor mari economii, ceea ce pune sub semnul întrebării atingerea obiectivelor climatice ambițioase.

În acest context, Ursula von der Leyen, în al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, propune un echilibru între sustenabilitate, competitivitate și unitate. Această direcție politică oferă atât oportunități, cât și provocări pentru mediul de afaceri din UE, inclusiv România. Totuși, pentru a obține rezultate concrete, Comisia trebuie să adopte o nouă modalitate de operare față de trecut.

Confederația Patronală Concordia a analizat, în cadrul proiectului Climate Law in Motion, principalele linii trasate de orientările politice ale noii Comisii Europene și a prezentat care sunt implicațiile avute asupra următoarelor teme:

1. Competitivitate durabilă și transformare industrială curată;

2. Tranziția digitală și creșterea productivității;

3. Consolidarea pieței unice și simplificarea afacerilor;

4. Accesul la capital și mobilizarea investițiilor;

5. Concentrați-vă pe dezvoltarea competențelor;

6. Reforme de reglementare și juridice pentru securitate.

Pentru a parcurge în detaliu analiza acestor teme, vă rugăm să accesați documentul atașat.

Image by Freepik.com