Studiul „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”

Confederația Patronală Concordia anunță lansarea studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”, realizat la cererea Concordia de o echipă de cadre didactice a Academiei de Studii Economice din București.

Scopul studiului este evaluarea impactului cotei unice asupra economiei românești, de la introducerea sa și până în prezent, și a mai multor scenarii de ajustare, în contextul discuțiilor publice despre nevoia reformării sistemului fiscal.

Dan Șucu, președintele Concordia:  

„Antreprenorii și mediul de afaceri au nevoie de un sistem fiscal predictibil și sustenabil, capabil să asigure prosperitate la nivelul întregii societăți, pe termen mediu și lung. Studiul arătă că menținerea cotei unice de impozitare a avut efecte benefice asupra creșterii economice, contribuind la reducerea inegalităților sociale și a economiei informale și la consolidarea clasei de mijloc. Cu o povară fiscală de peste 40% pentru taxarea muncii în România, orice creștere de taxe va avea un impact negativ asupra veniturilor cetățenilor, a consumului și implicit a PIB-ului. Deficitul bugetar nu își are rezolvarea în creșterile de taxe, și cu atât mai puțin în impozitarea progresivă, ci în reforme sistemice de eficientizare a administrației de stat și a colectării taxelor.” 

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti: 

Ne bucurăm să putem contribui, din perspectivă academică, la fundamentarea unei dezbateri atât de importante pentru societate, cea privind sistemul fiscal din România, mai ales într-un context global fragil, dominat de incertitudine și schimbări societale profunde. Studiul de față consituie o bază solidă de discuție în fundamentarea deciziilor de reducere a deficitului bugetar și de restabilire a sustenabilității finanțelor publice ale României și reprezintă în același timp un exemplu de bună practică în colaborarea dintre mediul academic și mediul de afaceri. 

Prof. univ. dr. Ionuț Dumitru, ASE, coordonatorul echipei care a realizat studiul: 

„Regimul de cotă unică (alaturi de alți factori, cum ar fi aderarea la NATO și la Uniunea Europeană) a jucat un rol major în accelerarea convergenței reale a economiei românești, stimulând investițiile și creșterea PIB per capita și consolidarea clasei de mijloc. Studiul scoate în evidență efectele pozitive ale cotei unice și arată că o potențială trecere la cota progresivă în faza curentă de dezvoltare economica a României nu ar aduce creșteri semnificative ale veniturilor bugetare.” 

Radu Burnete, director executiv Concordia:

„În condițiile deficitului bugetar și situației economice dificile cu care ne confruntăm, am dorit ca dezbaterea despre fiscalitate din spațiul public să se bazeze pe un studiu relevant, total independent, realizat de experți de top din zona academică. Politicile publice ar trebui să fie rezultatul unor analize a cifrelor din spate și a efectelor pe care acestea le au în societate. Apoi, să ne uităm unde mai avem de lucru pentru viitor, ce ne dorim pentru economie și societate.”

Concluziile principale ale studiului converg către beneficiile unice ale implementării și menținerii cotei unice asupra economiei românești

  • Cota unică – un factor de stabilitate și creștere economică 
    Studiul arată că implementarea cotei unice în România a contribuit semnificativ la creșterea economică și convergența cu media UE, înregistrând o creștere a PIB per capita de 52,6 puncte procentuale între 2005 și 2023. 
  • Impactul pozitiv asupra clasei de mijloc și reducerea inegalităților 
    Analiza demonstrează că regimul cotei unice a sprijinit creșterea clasei de mijloc și a redus evaziunea fiscală, ceea ce a dus la o distribuție mai echitabilă a veniturilor. 
  • Eficiența colectării fiscale și reducerea economiei informale 
    Studiul relevă că datorită cotei unice s-a îmbunătățit conformarea fiscală, contribuind la o mai bună colectare a veniturilor bugetare și reducerea economiei informale. 
  • Cota unică rămâne o soluție mai eficientă decât impozitarea progresivă 
    Studiul arată că o creștere a nivelului veniturilor statului poate fi asigurată și în cadrul unui sistem de cotă unică, fără a fi necesară trecerea la impozitarea progresivă, care are implică o birocratizare mai mare, costuri administrative suplimentare, reguli fiscale mai complexe și un risc crescut de optimizare fiscală din partea contribuabililor.  
  • Creșterea cotei unice poate avea consecințe economice negative 
    În același timp, studiul arată că o majorare a cotei unice de la 10% la 16% ar avea o serie de efecte negative asupra economiei: o contracție a PIB-ului cu 0,74 puncte procentuale și o reducere a ocupării forței de muncă cu aproximativ 160.000 de persoane. Aceste date subliniază importanța păstrării unui nivel optim al cotei unice, evitând atât introducerea unui sistem progresiv, cât și o majorare care ar afecta creșterea economică.  
  • Predictibilitatea fiscală – un atu pentru atragerea investițiilor 
    Studiul subliniază că predictibilitatea oferită de cota unică este un avantaj competitiv esențial pentru România în atragerea de investiții și menținerea unui climat economic stabil.  
  • Sustenabilitatea fiscală și controlul datoriei publice 
    Regimul cotei unice a permis o mai bună gestionare a finanțelor publice, reducând costurile de împrumut ale statului și contribuind la stabilitatea fiscală pe termen lung.

Vă invităm să parcurgeți prezentarea atașată, precum și să accesați link-ul de mai sus pentru a analiza studiul în integralitatea sa.