Horaţiu Ţepeş, fondatorul Bilka: Provocarea cea mare este de a ieşi în afară cu fabricile

♦ În 17 ani de activitate, Bilka a devenit cea mai mare companie cu capital privat românesc din Braşov, un judeţ al cărui sector industrial este dominat de multinaţionale din industria auto (Autoliv, Schaeffler, Vitesco şi Preh) 

♦ Bilka este o companie producătoare de ţiglă metalică, tablă cutată şi produse pentru acoperişuri complete şi hale industriale, care a atins pragul de un miliard de lei cifră de afaceri în 2021, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

♦ În 2023, arată aceleaşi date, Bilka a raportat o cifră de afaceri de 1,2 mld. lei (aproximativ 248 mil. euro), în creştere cu 6% faţă de anul precedent şi un profit net de 119 mil. lei (aproximativ 24 mil. euro).

Horaţiu Ţepeş, antrepre­norul care a creat Bilka în 2007, este unul dintre pu­ţinii tineri români care au ales să pornească un busi­ness în industria prelucrătoare în a doua jumătate a anilor 2000 şi să ajungă la un nivel al businessului care îi permite astăzi să analizeze opţiuni de extindere în afara României.

„Am anticipat punctul în care suntem acum. Încă de acum 15 ani ştiam ce voi face în următorii 30 şi pot spune cu răs­pun­dere că ştiu ce voi face şi în ur­mătorii 30 de ani. Pot spune că momentul în care ne aflăm acum este doar începutul. Nu avem nicio reţinere în a ne dezvolta pe viitor şi challenge-ul cel ma­re este de a ieşi în afară cu fabri­ci­le. Până acum am fost captivi în piaţa do­mestică pentru că un producător de ma­te­riale de construcţii este dependent de piaţa domes­tică, asta pentru că şi transportul produselor este mai dificil, ele fiind grele. Dar avem planuri de expansiune şi sun­tem încă la început. Sper ca până la final de an să avem ceva conturat pe partea de producţie într-o ţară vecină“, a spus Horaţiu Ţepeş în cadrul summitului Industrii Inteligente, Braşov, organizat de Concordia în parteneriat cu BCR şi cu susţinerea ZF.