Despre noi
Cine suntem
Confederația Patronală Concordia este vocea legitimă comună a mediului de afaceri din România, acasă și în străinătate.
Suntem o organizație trans-sectorială constituită ca partener social, reprezentativ la nivel național, în baza Legii Dialogului Social.
Reprezentăm peste 2.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii esențiale care produc mai mult de un sfert din PIB-ul României și angajează 350.000 de salariați.
Suntem singura organizație din România parte a BusinessEurope, a Business at OECD (BIAC) și a Organizației Internaționale a Angajatorilor (IOE).
Ce facem
Suntem partener legitim în toate dezbaterile publice bipartite și tripartite de la nivelul Guvernului, al Parlamentului și ale structurilor de decizie din teritoriu.
Desfășurăm activități de afaceri publice și ne reprezentăm membrii în relația cu autoritățile naționale și europene:
- Promovăm interesele mediului de afaceri din România în formularea politicilor;
- Negociem acorduri UE și directive în numele angajatorilor români;
- Negociem standarde de muncă internaționale și convenții la nivel OIM;
- Susținem aderarea României la OCDE.
Valorile Concordia
O societate mai bună, care oferă oamenilor prosperitate și oportunități, are nevoie de o fundație solidă, clădită prin dialog, angajament și transparență.
Dialogul
Promovăm dialogul ca instrument esențial pentru dezvoltarea unor politici relevante și eficiente, care promovează creșterea economică. Dacă vrem mai mult, trebuie să oferim mai mult.
Angajamentul
Investim resurse și experiență pentru a crea, alături de partenerii sociali, o fundație solidă pentru viitor.
Transparența
Oferim și cerem transparență ca bază pentru legitimitate, atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Statutul Concordia
Statutul Confederației Patronale Concordia nu reprezintă doar un act intern, ci însăși fundația activităților noastre. Aici găsim obiectivele și scopul, drepturile și obligațiile membrilor, dar și modul în care ne organizăm pentru a fi eficienți, transparenți și pregătiți să reprezentăm cu profesionalism interesele membrilor noștri.
Citește statutul în format PDF
Raport anual 2023
România a continuat în 2023 să înregistreze una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană (UE), în ciuda unor probleme structurale ale economiei și a unor provocări semnificative pentru multe dintre sectoarele pe care le reprezentăm. Această creștere economică este importantă, dar trebuie să fim conștienți că va putea fi menținută doar în măsura în care rezolvăm marile probleme structurale ale economiei românești. Rolul principal al Concordia, așa cum îl vedem noi, este să contribuie la rezolvarea acestor aspecte deficitare fundamentale, dincolo de dialogul constant pe care îl avem cu decidenții politici pe toate temele curente. Prezentul raport este o scurtă radiografie a activității noastre în 2023 și un exercițiu de transparență față de membrii noștri, de mediul politic și de oricine se întreabă cu ce se ocupă o confederație patronală cum este Concordia.
Raport anual 2022
Anul 2022 era anul în care economia trebuia să își găsească din nou ritmul după pandemie. Din păcate, războiul ilegal al Rusiei în Ucraina și criza energetică au făcut ca 2022 să fie încă un an extrem de dificil pentru economie și companii. Concordia a avut numeroase întâlniri cu decidenții și reprezentanții autorităților relevante din România, pentru gestionarea acestor probleme. Am contribuit la creșterea relevanței dialogului social pe plan național și ne-am adus aportul în cadrul dezbaterilor pe marginea noii legi a Dialogului Social.Concordia a continuat să crească și în 2022 și ne-am bucurat să ni se alăture două noi sectoare de activitate, ajungând astfel la 16 sectoare. Ne propunem să continuăm acest proces de coagulare și să ne consolidăm în spiritul dialogului social european.
Raport anual 2020
Anul 2020 a fost de două ori important pentru Concordia. În primul rând pentru că am fost alături de membri noștri încercând să contribuim la gestionarea efectelor pandemiei pe foarte multe fronturi în același timp. În al doilea rând pentru că în ciuda presiunii puse de pandemie Concordia nu doar că nu și-a încetat procesul de creștere și modernizare, dar l-a accelerat. În anul 2020 ni s-au alăturat cinci noi organizații sectoriale, echipa s-a dublat, confederația s-a digitalizat și, pentru prima dată în istoria noastră, am aplicat și câștigat finanțări nerambursabile destinate partenerilor sociali și îmbunătățirii dialogului social, care vor duce la dublarea bugetului nostru începând cu anul 2021.