Proiectul WorkTransitionCEE a fost o inițiativă semnificativă care a avut ca scop abordarea provocărilor și oportunităților pentru piața muncii asociate cu impactul digitalizării și automatizării asupra diferitelor ocupații și competențe din Europa Centrală și de Est. Consorțiul a pregătit un raport care prezintă principalele rezultate ale WorktransitionCEE și un calendar al proiectului cu evenimentele și rapoartele pregătite sub umbrela proiectului.

Proiectul a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și a implicat un consorțiu de parteneri din trei țări din regiune - România, Ungaria și Slovacia - implicând deopotrivă angajatori și reprezentanți ai angajaților.

Prin implicarea angajatorilor și a reprezentanților angajaților deopotrivă, WorkTransitionCEE a urmărit să sublinieze cât de critici vor fi următorii ani pentru tranziția profesională în noua lume a muncii. În mod specific, proiectul nostru subliniază importanța unui dialog social european puternic și necesitatea de a pune în aplicare Acordul-cadru autonom privind digitalizarea pentru a optimiza beneficiile și a face față mai bine provocărilor digitalizării.

Pe întreaga durată a proiectului, obiectivul consorțiului de proiect a fost de a sublinia cât de critici vor fi următorii ani pentru tranziția locurilor de muncă în noua lume a muncii. Pe baza datelor colectate prin intermediul proiectelor naționale de cercetare, al analizei tendințelor, al seminariilor naționale și al atelierelor de co-creare, consorțiul de proiect a elaborat instrumente practice și pași de urmat atunci când se ia în considerare implementarea tehnologiei, un raport de tendințe privind viitorul muncii în Europa Centrală și de Est, cele mai bune practici de tranziție la locul de muncă și recomandări de politici pentru părțile interesate din regiune.

În general, proiectul WorkTransitionCEE reprezintă o contribuție importantă la dezvoltarea unor strategii eficiente de gestionare a tranzițiilor economice în Europa Centrală și de Est. De asemenea, accentul pus de proiect pe colaborarea și parteneriatul dintre factorii de decizie politică, angajatori și reprezentanții lucrătorilor a fost deosebit de valoros, deoarece asigură faptul că nevoile și preocupările tuturor părților interesate sunt luate în considerare în dezvoltarea strategiilor și politicilor.

Accentul pus de proiect pe instrumente practice, pe cele mai bune practici și pe recomandări de politici, împreună cu abordarea sa colaborativă și participativă, demonstrează potențialul acestui tip de abordare colaborativă și participativă de a genera rezultate pozitive pentru lucrătorii și comunitățile în tranziție și poate servi drept model pentru inițiative viitoare menite să abordeze provocări similare în alte regiuni. Ca atare, proiectul WorkTransitionCEE reprezintă un pas important în direcția construirii unor piețe ale muncii mai incluzive, durabile și echitabile în regiune.

  Mai multe detalii despre proiectul WorkTransitionCEE: www.worktransition.eu

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.