Radu Burnete, Directorul executiv Concordia, explică situația noii Legi a Dialogului Social, adoptată pe 23 noiembrie 2022:

Parlamentul a adoptat astăzi o nouă Lege a Dialogului Social după ani de discuții și cu un jalon în PNRR care obliga România să facă acest pas până la final de an. Avem mari rezerve că această lege va încuraja mai mult dialog social real așa cum la nivel declarativ susținem cu toții că ne dorim. Deși în aparență dezvoltă mecanisme pentru mai mult dialog cu sindicatele, deschide destul de larg ușa mai multor conflicte colective din motive cu relevanță redusă, greve de solidaritate sau greve naționale împotriva politicilor statului. În loc să creăm un cadru bazat pe încredere și construcție riscăm să ajungem într-un peisaj marcat de conflict și în care cele două părți, angajații și angajatorii, nu își înțeleg reciproc nevoile sau limitările cu riscul unor blocaje semnificative în economie. Nu se poate relansa dialogul social bipartit la toate nivelurile punând conflictul pe primul loc și reducând responsabilitatea celor care l-au inițiat. Vom plăti cu toții costurile unor greve care nu au nicio legătură cu companiile afectate.

Bifăm acest jalon și respirăm ușurați că avem o nouă lege după ani de zile de negocieri cu toți actorii implicați, sindicate, Parlament și Guvern însă rămân sceptic în privința rezultatelor ei. În toate aceste discuții au lipsit din păcate două teme fundamentale. Prima este cum încurajăm coagularea unor patronate și sindicate adevărate, reprezentative, cu greutate și cu capacitate administrativă ale căror discuții să aibă consecințe pozitive. Din păcate unele dintre organizațiile care astăzi își doresc să negocieze și să fie luate în seamă sunt umflate cu aer cald. A doua este pacea socială, obiectivul fundamental al dialogului însemnând că partenerii știu să se asculte și să se ia în seamă rezultând acorduri în acest spirit. Rămâne de văzut dacă vom înregistra progrese sau peste câțiva ani vom fi blocați în discuții sterile între parteneri lipsiți de relevanță.

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.