În prezent, majoritatea statelor europene se confruntă cu deficite de forță de muncă pe piața internă, care afectează productivitatea întreprinderilor și potențialul acestora de a se dezvolta predictibil și sustenabil. Una dintre soluțiile cele mai eficiente pentru această problemă este constituirea unui fond de rezervă de talente (talent pool) la nivelul Uniunii, care să asigure în permanență necesarul intracomunitar de forță de muncă, mai ales calificată, și să ofere, totodată, lucrătorilor din țări terțe posibilități ridicate de integrare pe piața europeană a muncii.

Un fond de rezervă de talente reprezintă, în acest caz, un sistem instituțional și legal ce presupune o bază de date în care să se poată înscrie resortisanți ai țărilor non-UE în căutarea unui loc de muncă în statele membre, precum și un mecanism prin care aceștia să fie potriviți în mod eficient cu locurile de muncă vacante.

Pentru ca acest lucru să fie realizat în mod optim la nivelul UE, considerăm că este important ca sistemul să fie unul bazat pe implicare voluntară, în funcție de nevoile de forță de muncă străină ale fiecărui stat în parte, și să implice o armonizare cât mai mare a politicilor naționale în materia imigrației. Pentru reușita acestui sistem, este esențială implicarea angajatorilor, atât în elaborarea proiectului de fond de talente, cât și în administrarea și operarea acestuia.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.