Taxonomia UE este un sistem de clasificare unică la nivelul Uniunii Europene pentru evaluarea activităților economice din punct de vedere al sustenabilității, cu scopul de a asigura tranziția la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Stabilește o grilă de evaluare comună pentru evaluarea investițiilor, asigură un grad sporit de transparență și un limbaj comun pentru toți participanții la piață. În completarea Regulamentului privind taxonomia UE, Actele delegate stabilesc criteriile tehnice pentru obiectivele asumate.În domeniul energiei, cea mai mare provocare o reprezintă aplicabilitatea taxonomiei în raport cu gazele naturale și energia nucleară ca soluții de tranziție pentru combustibilii fosili. Investițiile în gaze naturale, cu relevanță imediată pentru România, sunt, în prezent, lăsate în afara cadrului taxonomiei, o decizie cu privire la acestea urmând a fi luată în perioada următoare.Pe lângă o serie de clarificări de natură legislativă, pentru a fi eficientă, taxonomia UE trebuie să adreseze și activitățile „ușor verzi”, care facilitează tranziția către neutralitate climatică și sustenabilitate de mediu, dar care nu reușesc să atingă pragul de „contribuție substanțială”.

Mai mult detalii despre Taxonomie, ce înasemnă ea pentru România și care ar trebui să fie direcția ei în viziunea Concordia, în policy brief dedicat.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.