Înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 9-10 februarie 2023, președintele BusinessEurope, Fredrik Persson, formulează așteptările comunității europene de afaceri: "UE trebuie să își facă urgent temele privind condițiile de investiții în Europa

"Europa trebuie să își facă temele. Investițiile publice pentru a ne alinia la Actul SUA privind reducerea inflației sau la subvențiile naționale sunt importante, dar sunt departe de a fi suficiente pentru a crea condiții de concurență echitabile. Trebuie să acționăm rapid acum pentru a aborda simultan numeroasele probleme structurale. Pentru ca Planul industrial Green Deal să devină piatra de temelie pentru a gestiona transformarea Europei într-un continent industrial net-zero, UE trebuie să acționeze simultan pe trei paliere: să simplifice și să regândească serios reglementările și birocrația, să accelereze acordarea de autorizații și accesul la finanțare pentru toate sectoarele industriale și să reducă costurile energetice.

BusinessEurope salută obiectivul Comisiei Europene de a găsi o soluție europeană care să protejeze și să valorifice piața unică a UE. Este esențial să păstrăm o Europă deschisă pentru a ne proteja competitivitatea globală și pentru a construi lanțuri de aprovizionare mai rezistente. Comerțul este un instrument puternic, care sprijină implementarea mai rapidă a tehnologiilor și investițiilor ecologice. Este nevoie de acțiuni rapide pentru a ratifica acordurile cu Chile, Mexic, Mercosur și Noua Zeelandă."

"Înaintea reuniunii extraordinare a șefilor de stat din UE din 9-10 februarie aș vrea să întăresc și să reiau din partea Concordia mesajul mediului de afaceri european către ei. Europa are o problemă de competitivitate care vine din prețurile mai mari la energie, costul tranziției către o economie mai puțin poluantă și cele mai mari costuri administrative și de reglementare din lume. Este esențial a Green Deal să fie însoțit de o politică industrială pentru UE și ne bucurăm că acest mesaj a ajuns la Comisia Europeană. Este nevoie și de un efort de a elimina barierele pe care încă le mai avem în piața unică și de a simplifica povara de reglementare pe care companiile o resimt în clipa de față. Nu în ultimul rând, Europa trebuie să aibă un răspuns la subvențiile oferite de SUA prin IRA fără ca asta să ducă la tensiuni comerciale cu cel mai important partener al nostru sau la o competiție internă de necontrolat între ce state europene își permit mai multe subvenții. Ne dorim ca partea română și reprezentanții noștri acolo să aibă în vedere nevoile companiilor românești care sunt similare cu cele europene." declară  Radu Burnete, Director Executiv al Confederației Patronale Concordia. 

Mai jos puteți regăsi poziția oficială a BusinessEurope, reprezentanții confederațiilor patronale europene, în pregătirea acestei întruniri extraordinare a liderilor europeni.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.