
20 martie 2025
Reform Barometer 2025 al BusinessEurope a fost publicat
Raportul anual care analizează competitivitatea Uniunii Europene și propune direcții clare de reformă pentru o economie europeană mai puternică.
Vezi mai multe
Dialogul social european reprezintă un principiu emblematic al modelului social european și se referă la discuții, consultări, negocieri și acțiuni comune ce implică organizațiile care reprezintă angajatorii și lucrătorii. Poate fi bipartit, între organizațiile patronale europene (BusinessEurope, SMEUnited și SGI Europe) și sindicate (ETUC) sau tripartit, implicând totodată instituțiile UE. În format bipartit, angajatorii și sindicatele pot negocia și semna Acorduri Cadru Autonome, precum și Directive, înaintea instituțiilor.
BusinessEurope este principalul susținător al mediului de afaceri la nivel european, un partener social recunoscut, având ca membri cu drepturi depline organizații din 35 de țări europene. Lucrează în numele membrilor pentru a se asigura că vocea mediului de afaceri este auzită în procesul de elaborare a politicilor europene, interacționând direct cu alți parteneri sociali europeni și instituții UE.
Concordia este membru asociat, singurul reprezentant al angajatorilor români.
CESE este un organ consultativ ce oferă reprezentanților grupurilor de interes socio-ocupaționale europene, precum și altora (angajatori, sindicate, societatea civilă), o platformă formală în cadrul căreia să își exprime punctele de vedere cu privire la problematicile UE. Opiniile acestuia sunt adresate Consiliului, Comisiei Europene și Parlamentului European. Concordia reprezintă angajatorii români (Grupul 1).
Dialogul social european este recunoscut în Articolele 154 și 155 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Comisia Europeană are obligația de a consulta partenerii sociali înainte de prezentarea unor propuneri în domeniul politicii sociale, precum și pe conținutul acestor propuneri, iar aceștia pot decide, în baza autonomiei recunoscute, să abordeze subiectul în format bi-paritit.
Începând cu anul 2024, Confederația Patronală Concrodia s-a alăturat coaliției European Biosolutions Coalition. Această inițiativă reunește organizații industriale dedicate promovării biosoluțiilor și tranziției verzi în Europa. Coaliția susține politici clare care să încurajeze inovația și integrarea biotehnologiei în strategia de creștere durabilă a UE. Prin colaborarea dintre parteneri, își propune să accelereze adoptarea biosoluțiilor, să simplifice reglementările și să creeze un cadru legislativ favorabil dezvoltării sustenabile. Alături de Concordia, mai fac parte din această coaliție confederații patronale din Austria, Danemarca, Olanda, Elveția, Italia, Germania și Lituania.
Europe Unlocked este o coaliție de organizații care militează pentru a pune în centrul agendei europene subiectul competitivității și întărirea pieței unice europene. Este o coaliție finanțată de organizația patronatelor suedeze. Alături de Concordia, din această coaliție europeană mai fac parte organizații ale mediului de business din mai multe state europene, precum și structuri europene sectoriale. Coaliția militează pentru plasarea competitivității și întărirea pieței unice în centrul agendei europene. În fața provocărilor economice și de securitate, coaliția propune o abordare axată pe oportunități, promovând piețele deschise și competitive în locul impunerii barierelor. Creșterea productivității este văzută ca un motor esențial al dezvoltării durabile a UE, iar securitatea Europei este legată de prosperitatea economică și de implicarea mediului de afaceri în soluționarea provocărilor societale.
Principalul organism pentru dialogul social trans-sectorial la nivel european este Comitetul pentru Dialog Social (SDC). Este alcătuit din reprezentanții angajatorilor și lucrătorilor din statele membre, partenerii sociali europeni și reprezentanții Comisiei Europene. Se întâlnește de 3-4 ori pe an, adoptă texte negociate de ambele părți și identifică potențiale viitoare inițiative. Concordia participă în mod activ în SDC.
Comitetele Sectoriale Europene de Dialog Social – forul în care reprezentanții partenerilor sociali europeni la nivel de sector pot discuta problemele specifice. Există 43 de comitete sectoriale în prezent.
este organizat de două ori pe an (unul la fiecare președinție rotativă) și reunește reprezentanții troika ai președinției rotative ai Consiliului Uniunii Europene, ai Comisiei Europene și ai partenerilor sociali, la cel mai înalt nivel. Obiectivul acestui for este să asigure participarea efectivă a partenerilor sociali în implementarea politicilor economice și sociale UE, în raport cu agenda troika. Concordia a participat la Summit-ul Social Tripartit în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (2019).
stabilite pentru susținerea anumitor politici UE- au o structură tripartită (reprezentanți ai statelor membre și ai partenerilor sociali). Astfel, partenerii sociali europeni pot juca un rol informal de coordonare. Un astfel de comitet este Comitetul pentru Fondul Social European (ESF).
partenerii sociali europeni îndeplinesc diverse roluri în alte organisme și structuri UE, precum Autoritatea Europeană pentru Muncă. Concordia are un reprezentant ca observator alternativ din partea BusinessEurope pentru Platforma europeană pentru combaterea muncii nedeclarate.
partenerii sociali sunt reprezentați și în Consiliile de Administrație ale următoarelor agenții europene, contribuind astfel în mod direct la guvernanța acestor organisme: Eurofound, EU-OSHA – Agenția Europeană pentru Siguranța și Sănătatea în Muncă, CEDEFOP – Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Vocaționale.
Partenerii sociali joacă un rol important în ceea ce privește Semestrul European și reformele naționale evaluate prin acest cadru, inclusiv Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR-urile). Concordia este implicată în mod activ în consultările pe reformele economice și sociale.
20 martie 2025
Raportul anual care analizează competitivitatea Uniunii Europene și propune direcții clare de reformă pentru o economie europeană mai puternică.
Vezi mai multe
14 februarie 2025
Vezi mai multe
23 ianuarie 2025
Vezi mai multe
Concordia lansează documentul Agenda Europeană – 2024-2029, viziunea confederației pentru o Uniune Europeană mai competitivă. În pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie, prezentăm prioritățile europene ale mediului de afaceri din România pentru următorii 5 ani.