Ce se va întâmpla cu milioane de cetățeni europeni afectați atât de automatizare, cât și de criza COVID-19 în următorii ani și ce abilități trebuie să dezvoltăm pentru a ține pasul cu o lume a muncii în continuă schimbare, sunt întrebări la care proiectul WorkTransitionCEE va încerca să găsească răspunsuri – un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană care reunește șase parteneri sociali reprezentativi din Europa Centrală și de Est.
Prin implicarea reprezentanților angajatorilor și angajaților din RO, HU și SK, proiectul WorkTransitionCEE își propune să sublinieze cât de critici vor fi anii următori pentru tranziția locului de muncă în contextul digitalizării și auomatizării. Mai exact, proiectul evidențiază importanța unui dialog social european puternic și necesitatea de a pune în aplicare Acordul-cadru autonom privind digitalizarea pentru a optimiza beneficiile și pentru a face față mai bine provocărilor digitalizării.
WorkTransitionCEE aduce o perspectivă nouă asupra dialogului social, propunând instrumente și metodologii inovatoare, cum ar fi cartografierea meseriilor, maparea tendințelor și co-crearea de soluții, în vederea creșterii capacității partenerilor sociali de a răspunde provocărilor ridicate de tranziția la locul de muncă. Pentru a pregăti transformările la scară largă, prin intermediul acestui proiect ne propunem, de asemenea, să îndrumăm angajatorii, angajații și pe cei care îi reprezintă, cu privire la modul în care pot aborda aceste subiecte în viitor.
Confederația Patronală Concordia, în calitate de coordonator al proiectului WorkTransitionCEE va dezvolta ghiduri practice și recomandări de politici adresate factorilor de decizie relevanți și partenerilor sociali la nivel național și sectorial.
Pentru mai multe detalii despre proiect: www.worktransition.eu