Recomandări de politică publică pentru viitorul muncii în România, Ungaria și Slovacia

Consecințele pandemiei Covid-19, inclusiv digitalizarea rapidă, și alte schimbări tectonice, cum ar fi schimbările demografice și trecerea la economia ecologică, au exacerbat foarte mult această problemă. Cu o limită cantitativă a creșterii din cauza declinului demografic, dezvoltarea competențelor pentru a ține pasul cu digitalizarea și creșterea salariilor este un efort prealabil pe care România trebuie să îl facă pentru a asigura creșterea economică în continuare.

Există deja dovezi că, odată cu transformarea mediului de lucru ca urmare a transformărilor ecologice și digitale, există un mare potențial pentru un echilibru pozitiv între locurile de muncă create și cele pierdute. Numai că este nevoie de un efort substanțial pentru a asigura acest rezultat. Contextul actual este un punct de plecare important.

Istoria ne oferă un indiciu: cei care îmbrățișează, în loc să ignore semnele de schimbare, sunt câștigătorii într-o lume competitivă. Acele țări care nu sunt capabile să îmbrățișeze ideea de progres, care se agață de vechile structuri și chiar încearcă să își dezvolte economiile în acest sens, vor fi atât de dezavantajate din punct de vedere competitiv încât vor fi lăsate în urmă.

Confederațiile patronale și sindicatele din România, Ungaria și Slovacia și-au unit forțele în cadrul proiectului WorkTransitionCEE pentru a înțelege impactul digitalizării și automatizării asupra diferitelor ocupații și competențe, provocările și oportunitățile pentru piața muncii din țările lor.

Cercetările extinse au fost inițiate în fiecare dintre cele trei țări în octombrie 2021, în plină pandemie, iar rapoartele finale vor fi publicate în limba engleză și în limbile naționale în 2022.

În Ungaria, studiul a analizat situația industriei metalurgice și a industriei auto maghiare în zorii Industriei 4.0, în România a fost analizat impactul tehnologiei asupra sectoarelor auto și petrol și gaze, iar în Slovacia, asupra sectoarelor alimentar și comercial.

Cu ajutorul companiilor care s-au alăturat inițiativei noastre, echipa de cercetare a identificat o serie de locuri de muncă care riscă să dispară sau să se transforme puternic din cauza adoptării tehnologiei. Ulterior, echipele de cercetare au descompus aceste liste de locuri de muncă aflate în pericol în funcție de competențe.

Au fost realizate interviuri cu factorii de decizie cheie și cu managerii ierarhici pentru a înțelege mai bine planurile și perspectivele acestora privind adoptarea tehnologiei și gestionarea resurselor umane.

Au fost distribuite chestionare lucrătorilor care ocupă locuri de muncă cu risc de transformare sau dispariție pentru a înțelege mai bine familiaritatea lor cu diferite tehnologii (IOT, automatizare, AI etc.), perspectiva lor privind adoptarea tehnologiei, viitorul lor profesional, importanța seturilor de competențe în viitor și atitudinea lor față de perfecționarea, recalificarea și învățarea pe termen lung (LLL).

Interviurile cu factorii de decizie cheie și cu managerii ierarhici, împreună cu o cercetare extensivă de birou, au ghidat echipa de cercetare pentru a identifica seturile de competențe care vor fi din ce în ce mai puțin necesare și cele a căror importanță va crește semnificativ în viitor.

În general, impactul digitalizării asupra viitorului muncii în România, Ungaria și Slovacia este complex și multifațetat. Acesta creează atât oportunități, cât și provocări pentru lucrători, deoarece aceștia trebuie să se adapteze la o piață a muncii în schimbare rapidă și să dobândească noi competențe pentru a rămâne competitivi.

Este important ca întreprinderile, lucrătorii și factorii de decizie să colaboreze pentru a se asigura că beneficiile digitalizării sunt împărțite în mod echitabil și că lucrătorii au sprijinul și resursele de care au nevoie pentru a se adapta la piața muncii în schimbare.

WorkTransitionCEE, un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, reunește parteneri sociali din Ungaria, Slovacia și România pentru a cerceta modul în care noile tehnologii schimbă piața muncii în câteva sectoare cheie și ce putem face pentru a ne pregăti pentru noua piață a muncii.

Responsabilitatea exclusivă pentru conținutul publicat aparține autorului. Comisia Europeană sau orice alt organism al Uniunii Europene nu este responsabil pentru orice utilizare care poate fi dată informațiilor pe care le conține.

  Mai multe detalii despre proiectul WorkTransitionCEE: www.worktransition.eu