Blocul Național Sindical împreună cu Confederația Patronală Concordia, în calitate de parteneri în cadrul proiectului „Un dialog social reînnoit pentru o nouă lume a muncii”. Tranziția locurilor de muncă și digitalizarea în două sectoare industriale din țări din Europa Centrală și de Est – România, Ungaria, Slovacia -WorkTransitionCEE” a organizat în data de 24.11.2022 seminarul „Bune practici pentru tranziția digitală în lumea muncii – Tendințe în modelarea viitorului muncii”.
Am prezentat Ghidul de bune practici pentru angajați și angajatori pentru tranziția digitală în lumea muncii și am discutat cu partenerii de dialog social, autorități publice și ONG-uri despre tendințele și recomandările identificate și proiectate în cadrul proiectului WorkTransitionCEE, oferind astfel un posibil model de abordare a provocărilor generate de digitalizare atât pe piața muncii, dar și în sfera dialogului social.
„Digitalizarea înseamnă restructurarea competențelor. Succesul și evoluția fiecăruia dintre noi, fie că vorbim de oameni sau de companii, vor fi strâns legate de capacitatea de a integra noile tehnologii în viața profesională sau personală. Creșterea competențelor IT&C și pregătirea generațiilor viitoare cu competențe digitale începând cu educația timpurie este esențială dacă dorim cel puțin să menținem bunăstarea socială. Eduard Floria, TF Liderul Dialogului Social și al Muncii Confederația Patronală Concordia
„România, în momentul de față, se află pe ultimul loc în ceea ce privește acest indice compozit – al societății IT și economice, al dezvoltării competențelor de digitalizare. Dacă în ceea ce privește infrastructura de comunicații, România stă bine, era undeva între primele 15, pe locul 11 dacă îmi amintesc bine, la toate celelalte am ajuns pe ultimul loc chiar dacă am evoluat puțin. Am evoluat un pic mai puțin decât celelalte state membre. Dacă până acum vreo doi ani eram pe penultimul loc, acum am ajuns pe ultimul… Suntem pe ultimul loc în ceea ce privește competențele lucrătorilor, dar și în ceea ce privește implementarea tehnologiilor digitale de către companii”, a menționat Minel Ivașcu, vicepreședintele Blocului Național Sindical.
Potrivit Ghidului de bune practici pentru angajați și angajatori pentru tranziția digitală în lumea muncii și a sondajelor realizate în rândul angajatorilor și angajaților din industria auto și din industria de petrol și gaze din România, se arată că 82% se bazează pe cerințele clienților atunci când iau decizia de a investi în automatizare și digitalizare. Alți factori determinanți sunt: practicile competitive (80%), reducerea costurilor (75%), lipsa forței de muncă calificate (67%), presiunea globală (64%) și strategia națională (31%).
În același timp, cei mai importanți factori care obstrucționează automatizarea și digitalizarea se referă la lipsa resurselor financiare (77%), urmată de lipsa disponibilității angajaților (75%), lipsa cunoștințelor digitale (67%), nevoia de formare continuă (62%), lipsa standardelor de calitate și de execuție (54%) și riscurile de securitate cibernetică (44%),
Acest eveniment s-a desfășurat sub egida WorkTransitionCEE, un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, care reunește șase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria și Slovacia, atât sindicate, cât și angajatori, pentru a înțelege mai bine riscurile, provocările și oportunitățile din Industria 4.0 pentru tranziția muncii în Europa Centrală și de Est.
Mai multe detalii despre proiectul WorkTransitionCEE: www.worktransition.eu