Rapoartele Letta și Draghi, solicitate de Comisia Europeană pentru a face o radiografie economiei și industriei europene, au oferit o serie de sfaturi și măsuri pe care UE să le adopte pentru a relansa economia europeană și pentru a crește competitivitatea acesteia, într-un context geopolitic tensionat.
Comitetul Economic și Social European a prezentat un aviz asupra celor două rapoarte și oferit o serie de sugestii adiționale. Avizul, împărțit în mai multe părți, a avut menirea de a prezenta care este viziunea și prioritățile pe care CESE le consideră esențiale, după cum urmează :
- CESE subliniază necesitatea de a stimula competitivitatea europeană, asigurând în același timp sustenabilitatea și coeziunea socială. UE se confruntă cu o concurență globală din ce în ce mai mare și trebuie să ia măsuri decisive pentru a-și consolida poziția economică. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să se facă în detrimentul sustenabilității mediului, al drepturilor lucrătorilor sau al echilibrului regional. CESE solicită o abordare care să integreze creșterea economică cu principiile coeziunii sociale și teritoriale.
- CESE solicită creșterea investițiilor în domenii-cheie precum infrastructura socială, transformarea digitală și tranziția energetică. Recunoscând că competitivitatea se bazează pe baze solide, CESE subliniază necesitatea unor investiții substanțiale în infrastructura modernă, inclusiv în educație, cercetare, digitalizare și energie din surse regenerabile. Aceste investiții sunt esențiale pentru menținerea puterii economice a Europei, abordând în același timp schimbările demografice, progresele tehnologice și provocările climatice.
- subliniază că UE trebuie să modeleze activ schimbările economice globale, mai degrabă decât să conserve realizările anterioare. CESE subliniază că Europa se află la o răscruce de drumuri: poate fie să își asume un rol proactiv în transformarea economică globală, fie să riște să rămână în urmă. Aceasta înseamnă adaptarea pieței unice la noile realități geopolitice, reducerea dependenței strategice de lanțurile de aprovizionare din afara UE și consolidarea rolului Europei în industriile strategice.
Pentru a analiza în detaliu avizul CESE, vă invităm să parcurgeți documentul atașat.