Dialog pentru dezvoltare la Palatul Victoria

Membrii Confederației Patronale Concordia s-au întâlnit pe 10 mai cu premierul Florin Cîțu, la Palatul Victoria, pentru a discuta cu acesta despre problemele pe care le are mediul de afaceri, dar și despre cum pot ajuta pentru a ieși mai repede din criza COVID 19.

Temele abordate în întâlnire sunt cele care definesc activitatea Concordia și care se pot transforma în realitate doar printr-o colaborare deschisă și onestă între toți actorii vieții publice din România:

  • Îmbunătățirea dialogul social în România – un dialog susținut cu sindicatele. Concordia are întâlniri bilunare reprezentanții sindicatelor, iar împreună am negociat în iarnă amendamentele pentru deblocarea kurzarbeit, dar dialogul trebuie întărit pe toate fronturile. Concordia a solicitat premierului întâlniri regulate ale Consiliului Național Tripartit, dar și îmbunătățiri la modul de funcționare al CES, care să o transforme într-o instituție cu adevărat utilă.
  • Noua economie – Societatea și economia trec prin schimbări fără precedent cu care dacă nu ține pasul și România, s-ar putea să nu mai poată recupera niciodată. Tranziția la economia verde – Este nevoie de eforturi colective importante pentru a transforma economia națională și a atinge țintele stabilite de Green Deal, păstrând sau chiar îmbunătățind competitivitatea economică. Decarbonizarea sectorului energetic și îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor – Plecând de la impactul major al producției și consumului de energie asupra emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) este esențială tranziția către un sistem energetic durabil, în condiții de accesibilitate pentru consumatorul de rând și competitivitate pentru sectorul industrial.
  • Transformarea digitală: Concordia consideră că este nevoie de abordare unitară în raport cu proiectele de digitalizare cheie (ex. semnătura digitală, cloud, etc.) – ADR vs. MCID, Guvern vs. Parlament. Cel mai recent exemplu este semnătura digitală în relațiile de muncă – după adoptarea am aflat că este nevoie de sigiliu electronic, în timp ce ștampila fizică s-a scos deja de câțiva ani. Programele de digitalizare din PNRR trebuie discutate în detaliu, cu precădere soluțiile care urmează să fie implementate și respectiv arhitectura acestora (centralizate vs. descentralizate, etc.)
  • România în UE: Concordia este membră BusinessEurope, organizație ce reprezintă mediul de afaceri european. Ne propunem ca în următorii ani să fim și prima organizație patronală care să aibă un birou permanent la Bruxelles. În acest moment nu există un dialog între mediul de afaceri și Guvern pe principalele teme europene, ca salariul minim european, Digital Services Act sau Taxonomia.
  • Pandemia, redeschiderea economiei și vaccinarea – Multe dintre companiile membre Concordia s-au organizat și își vor vaccina angajații. Membrii Concordia și-au exprimat dorința de a sprijini prin toate mijloacele întoarcerea la normalitate.