Strategia Industrială a României 2023-2027, concepută drept cadru pentru competitivitate și modernizare industrială, este binevenită în contextul intensificării presiunilor de pe piețele globale. În ciuda creșterii economice din ultimele decenii, România are nevoie de o serie de ajustări structurale pentru a rămâne competitivă în următoarele decenii, marcate de o ambițioasă dublă tranziție verde și digitală în desfășurare la nivel mondial.

Cursa globală a tehnologizării și inovării, alături de reglementările internaționale în aceste domenii generează noi așteptări și exigențe pe piețele internaționale, pe care România trebuie să le satisfacă pentru a ține pasul cu economii competitoare și pentru a reduce decalajele pe care le înregistrează față de economii mai dezvoltate. Problemele pe care economia românească le întâmpină în legătură cu inovarea, adopția tehnologică, capacitatea scăzută de producție, productivitatea și costul muncii, lipsa de abilități, decalajele regionale sau lipsa de predictibilitate fiscală sunt printreori elementele care vor influența decisiv evoluția economiei românești în următorii ani.

În acest context, politica economică a statului este esențială pentru asigurarea unui climat de afaceri orientat către creșterea valorii adăugate a economiei românești, inclusiv în industrie, și care să favorizeze inovarea și progresul tehnologic. Pe această temă, și Concordia a realizat o primă analiză generală pe care intenționăm să o completăm începând din acest an cu analize sectoriale, inclusiv pentru sectoare industriale cu potențial de dezvoltare, considerând că abordările sectoriale, croite în funcție de specific și piețe, pot genera un impact mai mare.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.