Concordia lansează “Studiu privind impactul tehnologiei asupra a două sectoare din România: Auto și Petrol & Gaze”

Confederația Patronală Concordia lansează raportul de cercetare a impactului tehnologiei asupra a două dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești, sectorul Auto și cel de Petrol și Gaze.

Pandemia COVID 19 a accelerat ritmul transformării și automatizării și se estimează că progresul tehnologic va duce la transformarea sau dispariția a milioane de locuri de muncă la nivel global. Confederația Patronală Concordia a vrut să afle  care e impactul revoluției 4.0 asupra locurilor de muncă și a abilităților din cele două domenii în Romania. Studiul prezintă ocupațiile cele mai expuse riscului, abilitățile de care nu va mai fi nevoie în viitor, noile oportunități care se deschid și ce poate facilita tranziția spre slujbele viitorului.

Cercetarea a fost realizată cu asistența KPMG și IPSOS, și face parte din proiectul "Renewed social dialogue for the new world of work. Job transitions & digitalization in two industrial sectors in CEE countries – Romania, Hungary, Slovakia. WorkTransitionCEE“, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană.

Analiza a fost realizată prin intervievarea a 109 manageri din cele două industrii și 1713 angajați și a relevat 96 de ocupații aflate în potențial risc din cauza revoluției digitale, în cele patru companii care au participat.

Fiecare dintre cele două industrii are o serie de factori ce le influențează schimbarea. Pentru industria auto, bateriile electrice și mobilitatea hibrid, conectivitatea și digitalizarea și criza semiconductorilor sunt o parte dintre trendurile care generează transformarea modului în care se muncește, iar pentru sectorul Petrol și Gaze, îmbătrânirea forței de muncă, fluctuațiile de prețuri și decabornizarea sunt printre motivele principale.

Deși destul de familiarizați cu importanța în creștere a impactului tehnologic în industriile lor, angajații nu sunt pe deplin conștienți de impactul acestuia la propriul loc de muncă. Aproape două treimi (64%) dintre angajați știu cât de importantă e tehnologia, dar doar 5% dintre lucrătorii intervievați au fost de acord că industriile lor ar putea avea nevoie de mai puțini angajați pentru a performa. Conform studiului, 6 din 10 angajați apreciază schimbării tehnologice ca fiind necesare și că implementarea lor se face într-un ritm potrivit. Totuși, mai mult de o treime (35%) simt că ritmul este prea rapid și mai puțin de 10% (în principal în industria petrolului și gazelor) cred că este cumva prea lent.

Cercetarea a relevat că în ambele sectoare va exista un declin al abilităților manuale, dar și a celor legate de manipulare, prelucrarea datelor, raportare și a celor care vizează activități repetitive. Competențele cheie despre care se așteaptă să aibă o importanță mai mică în viitor în industria Auto sunt: ​​acuitatea vizuală, comunicare, control precizie, atenție selectivă, dexteritate manuală, rezistență și monitorizare, iar cele mai afectate ar putea fi slujbele din departamentele de Logistică, Întreținere și Controlul Calității. 

În cazul industriei de Petrol și Gaze, abilitățile care vor avea o pondere din ce în ce mai mică sunt cele legate de ascultarea activă, coordonare, controlul calității, analiză, gândire critică și persuasiune care vor genera schimbări în operațiunile de suport și administrative, în expediție și rafinărie.

Pentru mai multe detalii despre cercetare, vă puteți conecta pe 30 iunie, de la 15.00,  pe pagina Facebook Concordia la webinarul “Impactul tehnologiei asupra a două sectoare din România: Auto și Petrol & Gaze”, la care participă Mădălina Racovitan, Partner KPMG, Alina Stepan, Country Manager IPSOS, Elena Baboi, Director Adjunct Direcţia Analiza Pieţei Muncii, Programe de Ocupare și de Formare Profesională a Forței de Muncă, ANOFM și Radu Comșa, Education & Training Dept. Coordinator BNS.

Acest raport este elaborat sub umbrela WorkTransitionCEE, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, ce reunește șase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria și Slovacia, atât sindicate, cât și patronate, pentru a înțelege mai bine riscurile, provocările și oportunitățile din industria 4.0 pentru tranziția muncii în Central și Europa de Est.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.