În contextul dinamicii accelerate de pe piața muncii în materie de competențe, potențată de tranziția către o economie verde și digitalizată, învățarea și formarea adulților pe tot parcursul vieții capătă o importanță deosebită atât din perspectiva angajaților, cât și din cea a angajatorilor.  

Confederația Patronală Concordia a organizat astăzi conferința Învățarea pe tot parcursul vieții – De la bariere la soluții, la care au participat, în format hibrid, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale si europene, parteneri sociali, experți din domeniu.

Discuțiile din cadrul evenimentului au trasat și o serie de recomandări pentru creșterea participării în programe de instruire si formare profesională în România. Printre concluziile reieșite, menționăm nevoia crescută de competențe digitale pentru orice tip de angajat, precum si corelarea digitalizării cu competențele ce derivă din tranziția către o economie verde.

Totodată, a fost subliniată nevoia de claritate și predictibilitate în privința cadrului legislativ care reglementează programele de formare, care până în acest moment s-a remarcat printr-un grad ridicat de volatilitate. 

Nu în ultimul rând, a fost subliniată nevoia unui cadru instituțional cât mai coerent, care să contribuie la eficientizarea implementării politicilor în materie de învățare pe tot parcursul vieții și să se asigure că parteneriatul instituție publică – actori privați – societate civilă funcționează și produce rezultate. În acest sens, reiterăm importanța trecerii Autorității Naționale pentru Calificări din subordinea Ministerului Educației în cea a Ministerului Muncii și Solidarități Sociale.

Confederația Patronală Concordia, ca partener social reprezentativ la nivel național, va continua demersurile de advocacy și dialog social pentru stimularea învățării și formării pe tot parcursul vieții in rândul adulților, astfel încât să facilităm dobândirea unor seturi de competențe relevante, în linie cu evoluțiile de pe piața muncii, mai ales în contextul dublei tranziții verde și digitale.

Printre speakerii evenimentului, îi enumerăm pe:

·       Cristian Vasilcoiu, secretar de stat – Ministerul Muncii și Solidarității Social

·       Sorin Ion, secretar de stat – Ministerul Educației

·       Sofie Doškářová, Policy Officer – European Commission, DG Employment, Social Affairs and Inclusion

·       Robert Plummer, Senior Adviser – BusinessEurope, Social Affairs Department

·       Jasper Van Loo, Coordinator Department for VET and Skills – CEDEFOP

·       Regina Aichner – Federation of Austrian Industries („IV”)

·       Radu Burnete, director executiv – Confederația Patronală Concordia

·       Cătălin Niță, reprezentant pentru Dialog Social – Confederația Patronală Concordia

·       Dumitru Costin, președinte – Blocul Național Sindical

·       Corina Dumitrescu, conf.univ. - Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București

·       Virginia Petre, șef lucrări – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica, București

·       Melania Leșe & Bogdan Radu – Centrul pentru Studiul Democrației

***

Proiectul Provocări din vremea pandemiei: învățarea pe tot parcursul vieții în Slovacia și România” - AdultLearningROSK este implementat în România cu sprijinul Uniunii Europene și reunește parteneri sociali si universități din România și Slovacia cu scopul de a ajuta companiile și angajații lor să promoveze dezvoltarea domeniului învățării pe tot parcursul vieții (LLL) și să aducă instrumente inovatoare pentru a aborda provocările legate de transformarea digitală.

Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Comisia Europeană și Uniunea Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul informației.

Confederația Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel național, care aduce împreună firme cu peste 350.000 de angajați din 17 industrii esențiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României.

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.