București, 24 Mai 2022 - Știți reclama aceea veche cu Viitorul sună bine? După două zile de lucru în cadrul Workshopului de co-creație pentru Viitorul muncii, am putea spune că e valabilă și astăzi, dacă toți actorii implicați în proces se așează la masa, își pun întrebări și colaborează pentru dezvoltarea de soluții. Peste 4.000.000 de slujbe ar putea fi automatizate în România, până în 2030, folosind tehnologia de astăzi, potrivit unui studiu McKinsey.Ce se întâmplă cu lucrătorii, câți dintre ei beneficiază de suport, cum am putea să le facem viața mai ușoară și să transformăm roboții din dușmani în parteneri?

După lansarea raportul “Trends Shaping the Future of Work” Concordia a vrut să vadă cum ideile și provocările pot fi transformate în soluții prin intermediul unui workshop intens de co-creație desfășurat pe 19 și 20 mai În prima zi a workshop-ului,  reprezentanți ai firmelor, , ai sindicatelor, ai organizațiilor non guvernamentale și politicieni cu experiență în domeniul muncii, au explorat domeniile învățare pe tot parcursul vieții, recalificare, integrarea inter-generațională și competențele digitale. A doua zi a workshop-ului a fost dedicată dezvoltării de soluții, în echipe mixte, multi-disciplinare. Ce am schimba, cum, ce ne ajută, cum putem să facem ca viitorul să fie mai bun pentru oameni, au fost întrebări care și-au găsit răspuns în ideile de digitalizare a ANOFM, fie pentru a ajuta lucrătorii independenți și firmele mici să-și administreze contribuțiile sociale, printr-un portal digital numit Muncomat, fie printr-o aplicație care să ajute o persoană care a rămas fără loc de muncă să traverseze în 10 minute hățișul de dosare și hârtii de care are nevoie pentru a beneficia de ajutorul de șomaj și pentru a-l ajuta să-și găsească un loc de muncă potrivit nevoilor sale.

Ideile de proiectele dezvoltate de participanți au primit feedback de la politicieni, reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor care au înțeles cât de important este să îmbunătățim rapid capacitatea partenerilor sociali de a face față viitorului muncii și să consolidăm dialogul social național.

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii,  spune că participarea la eveniment i-a dat încredere în viitorul “nostru, al tuturor”. „În câțiva ani vor exista alte meserii, va dispărea aproape tot ce știm noi astăzi. În acest context, trebuie să pregătim viitorul cadru legislativ după câteva principii simple: flexibilizarea învățământului și a traseelor educaționale; adaptabilitatea forței de muncă la noile tendințe, digitalizarea muncii și a relației cu angajatorii și angajații; garantarea drepturilor fiecărui angajat.”

Oana Țoiu, deputat, membru în Comisia de Muncă, îi împărtășește entuziasmul „Vestea îngrijorătoare este că România are cel mai mare procent din UE de locuri de muncă care riscă să fie automatizate (mai mult de jumătate dintre ele în următorul deceniu vor fi făcute fără resurse umane, vedeți asta simplu deja la fast-food-urile unde deja comanzi la aparate nu la casă). Vestea bună este că asta poate însemna că angajații pot face lucruri mai plăcute și mai puțin repetitive DAR doar dacă reușim să investim la timp în competentele lor și la școală și după. Este una din provocările esențiale ale competitivității economice a României pe termen mediu și poate cea mai puțin prezentă în dezbaterile TV de la noi.”

Petre Florin Manole, secretat de stat, și Minel Ivascu, vicepresedinte BNS, au fost invitații speciali care au subliniat despre nevoia de a asigura drepturile angajaților și de a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre lucrători.

Confederația Patronală Concordia, în parteneriat cu Blocul Național Sindical, va dezvolta pornind de la conceptele propuse în acest workshop, un set de recomandări de politici  pentru îmbunătățirea cadrului juridic național și elaborarea politicilor în România, pentru a reflecta noile realități pentru dialogul social și viața profesională.

Acest eveniment s-a desfăsurat sub umbrela WorkTransitionCEE, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, ce reunește șase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria și Slovacia, atât sindicate, cât și patronate, pentru a înțelege mai bine riscurile, provocările și oportunitățile din industria 4.0 pentru tranziția muncii în Europa Centrală și de Est.

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.