Comisia Europeană a lansat la finalul anului 2019 Pactul Verde European cu scopul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Unul dintre pilonii noului model de creștere verde îl reprezintă economia circulară, materializată printr-un Noul Plan de Acțiune pentru Economia Circulară (2020).

Toate sectoarele economice sunt vizate pentru contribuții la atingerea țintelor climatice, inclusiv prin investiții în tehnologii verzi, inovare, implementarea unor modele circulare, noi regimuri privind deșeurile și reciclarea. În acest sens, parte din fondurile europene din următorii ani vor fi direcționate către proiecte verzi.

Noul grup de lucru își propune să aducă în atenția membrilor subiecte de actualitate în domeniul economiei circulare, să faciliteze schimbul de informații și proiecte și să promoveze pozițiile comune în raport cu stakeholders relevanți.

Teme

  • Materiale de plastic de unică folosință
  • Taxare plastic nereciclat
  • Legea compostului

Coordonator:

Adelina Dabu

Head of Public Affairs

Raportor:

Andreea Zalomir

Public Affairs Specialist

Activitate

22 sept.

Document de poziție

Regulamentul cu privire la ambalaje și deșeurile de ambalaje - un document de poziție Concordia

La finalul anului 2022, Comisia Europeană a lansat o revizuire la Directivei 94/62/EC cu privire la ambalaje și deșeurile din ambalaje. Confederația Patronală Concordia apreciază inițiativă, însă, în același timp, subliniază și câteva aspecte îngrijorătoare. 

14 oct.

Eveniment

Întâlnire co-inițiatori Proiect de lege privind reducerea risipei alimentare

  • lock Eveniment dedicat membrilor Concordia
14 oct.

Eveniment

Întâlnire cu Alexandra Bocșe, Consilier de Stat pentru climă și sustenabilitate

  • lock Eveniment dedicat membrilor Concordia
09 sept.

Eveniment

Întâlnire de aliniere proiectul de modificare a OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu

  • lock Eveniment dedicat membrilor Concordia
12 mai

Eveniment

Eveniment de lansare a raportului Concordia ”Economia circulară în businessul românesc. Mic ghid de bune practici pentru o creștere durabilă”

Pericolul unor modificări ireversibile la nivelul climei face ca trecerea la un model de producție și consum în care deșeurile sunt reduse la minimum, iar ciclul de viață al produselor este extins cât de mult posibil să devină urgentă.
Însă cât de pregătită este România pentru această tranziție? În ce măsură este deja circulară economia națională? Aflați pe 12 mai, de la 9.30, la evenimentul de lansare al raportului Economia Circulară în businessul românesc. 

28 mai

Eveniment

Întâlnire Task Force Economie Circulară

  • lock Eveniment dedicat membrilor Concordia

Calendar

Nu există evenimente programate pentru acest grup de lucru.